Oosterbeeks hotel „waar mevrouw zich uit voelt” stopt
OOSTERBEEK. Een begrip verdwijnt. Hotel Dreyeroord in Oosterbeek, dat zich jarenlang in advertenties aanprees als „het hotel waar mevrouw zich uit en meneer zich thuis voelt”, sluit komend najaar noodgedwongen. Het familiebedrijf, de afgelopen 66 jaar in handen van drie generaties Van der Straaten, staat te koop.
Jan Willem van der Straaten, de derde generatie in het 25 kamers tellende hotel, had in 2003 al plannen klaarliggen: met de bouw van zeven woningen in het park bij Dreyeroord zou er voldoende kapitaal zijn om een noodzakelijke renovatie –met uitbreiding met achttien kamers– te kunnen financieren. Bezwaren van omwonenden tegen de bouwplannen leidden tot jaren vertraging. En toen er uiteindelijk een vergunning was verleend voor vijf woningen, waren er als gevolg van de economische crisis geen kopers meer voor de bouwkavels.
Teruglopende omzet
Ook commercieel zat het Dreyeroord tegen. Sinds 2011 loopt de omzet terug. „Duurdere hotels in het segment net boven ons zitten nu met hun tarieven een derde onder onze prijs, zodat wij voor onze kamers ook minder kunnen vragen”, zegt vader Arjen van der Straaten. „Bovendien kunnen mensen tegenwoordig voor onze prijs voor logies en ontbijt al een all-inclusivevakantie met busreis in Spanje boeken. Daar kun je niet tegenop concurreren. Er is veel gewijzigd in de invulling van vakanties. Vaste gasten die ieder jaar twee- of driemaal terugkwamen zijn er amper meer. Hier komen uit die doelgroep nog een paar oudere echtparen van in de tachtig.”
Christelijk
Dreyeroord, met het karakteristieke uiterlijk van een Zwitsers chalet, heeft veel geadverteerd in christelijke dagbladen. Van der Straaten senior: „De meeste gasten waren dan ook protestants-christelijk. Jarenlang hadden we op zondag een zangavond. Op een gegeven moment nam de belangstelling af, ook de protestants-christelijke wereld is veranderd. Het Johannes de Heerorgel heeft een nieuwe bestemming gekregen in Roemenië.”
Teruggang
Op andere fronten zag Dreyeroord eveneens teruggang. „De laatste jaren werd er bij ons minder geboekt voor conferenties, trainingen en vergaderingen.” Pogingen van Van der Straaten junior om andere doelgroepen aan te spreken, gasten met interesse in natuur en cultuur bijvoorbeeld, leidden niet tot voldoende bezetting.
Laatste familiehotel
Vader Van der Straaten had graag gezien dat Dreyeroord als „een goed driesterrenhotel” had kunnen voortbestaan. „Jan Willem heeft er veel voor gedaan, maar het economisch draagvlak is er helaas niet om te kunnen renoveren en uitbreiden. Dreyeroord is in Oosterbeek het laatste familiehotel dat dichtgaat. Wat overblijft is de dankbaarheid, de herinnering dat we met veel plezier hebben gewerkt en onze gasten een prettig verblijf hebben bezorgd.”
Dreyeroord staat te koop. Wat de toekomst wordt is nog onduidelijk. De Van der Straatens: „Het bestemmingsplan laat een combinatie van wonen met zowel horeca als zorg toe. Een zorghotel behoort tot de mogelijkheden. Daarmee zou dit terrein een oude functie terugkrijgen. Rond 1400 werd hier vanuit de Johanniter Orde ook zorg verleend.” Er zijn gesprekken met enkele geïnteresseerde zorggroepen. Niet uitgesloten wordt dat er zich een partij meldt die Dreyeroord als hotel wil voortzetten.
Market Garden
Over ruim een kwartaal valt het doek voor het Oosterbeekse familiebedrijf. De laatste maand krijgt Jan Willem van der Straaten het nog druk. „In september verwachten we veel gasten, vooral uit Engeland, voor de zeventigste herdenking van de operatie Market Garden, de slag om Arnhem. Ook de jaarlijkse Airborne-wandeltocht is goed voor reserveringen. Maar vanaf 1 oktober is het hotel gesloten. Je moet nu eenmaal een datum stellen.”
www.digibron.nl/dreyeroord voor andere artikelen over Dreyeroord