Buitenland

Verdachte aanslag Brussel had videoboodschap

BRUSSEL/PARIJS (ANP). De Franse verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel vorige week had bij zijn arrestatie een videoboodschap bij zich waarin de verantwoordelijkheid voor de schietpartij wordt opgeëist. Toen Mehdi Nemmouche (29) vrijdag werd gearresteerd in Marseille, droeg hij een Kalasjnikov-geweer bij zich, gewikkeld in een vlag van de islamitische terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL).

2 June 2014 06:49Gewijzigd op 15 November 2020 11:03

In het videofilmpje zegt iemand - het is nog niet zeker of dat Nemmouche is - dat hij de aanslag heeft gepleegd en „Brussel heeft laten branden”. De video zou zijn gemaakt omdat de GoPro-camera die hij bij zich had tijdens de aanval niet werkte, maakte de Belgische justitie zondag bekend tijdens een persconferentie in Brussel.

Steeds meer wordt duidelijk over Nemmouche, een 29-jarige in Roubaix geboren Syriëganger die de laatste tijd sterk is geradicaliseerd. Hij zou een jaar in Syrië hebben doorgebracht om daar te vechten aan de zijde van jihadisten. In januari zou hij weer in Frankrijk zijn aangekomen.

De Franse Syriëganger was vroeger niet religieus, volgens zijn voormalig advocate, die hem in 2006 bijstond na een inbraak in een supermarkt. Een tante van Mehdi laat weten dat de familie „zeer geschokt” is.

In Kortrijk, waar Nemmouche contacten had, is een huiszoeking geweest en zijn twee mensen ondervraagd in verband met de arrestatie. Nemmouche, die niet bekend was bij de autoriteiten in België, zou voor de moordaanslag bij deze personen zijn geweest.

Nemmouche werd in Marseille per toeval bij een routinecontrole aangehouden toen hij in de uit Amsterdam komende bus Brussel-Marseille stapte. Volgens de Belgische justitie is er verder geen link bekend met Nederland. Het is niet duidelijk waar Nemmouche is geweest in de tijd tussen de aanslag en de busreis. België wil dat Frankrijk hem uitlevert.

De Franse president Francois Hollande zei dat Frankrijk er alles aan doet om te voorkomen dat geradicaliseerde jongeren aanslagen plegen. De boodschap aan deze jihadisten is „dat we ze bestrijden, ze bestrijden en bestrijden”.

Europese landen vrezen al langer dat teruggekeerde Syriëgangers aanslagen kunnen plegen. In Nederland ziet de Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) nog geen reden om het dreigingsniveau aan te passen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer