Google Glass als vervanger van de blindegeleidehond
NIJMEGEN. Het lijkt tegenstrijdig: een Googlebril voor blinden en slechtzienden. Wat heeft iemand die niet of nauwelijks kan zien aan een beeldschermpje voor zijn neus? Toch is dat precies wat KNGF Geleidehonden en het Radboud universitair medisch centrum Nijmegen gaan onderzoeken.
De Google Glass is meer dan een grappig elektronisch hebbedingetje, denken de onderzoekers. Het apparaat kan het leven voor mensen met een visuele handicap volgens hen makkelijker maken. Op wat voor manier precies, zal uit een proefproject moeten blijken.
Meer bewegingsvrijheid en zelfstandigheid, dat is het doel. Want geleidehonden kunnen veel, maar niet alles, zegt directeur Ellen Greve van KNGF. Navigeren in een vreemde stad behoort bijvoorbeeld niet tot hun repertoire. „Een hond is geen TomTom, hij kan geen straatnaambordjes lezen.”
Voor wie de reuring rond het apparaat heeft gemist: de Googlebril is een draagbaar computertje in de vorm van een bril. Aan het visuele aspect heeft een blinde zoals gezegd niets, maar het apparaat kan ook zoeken op internet, de resultaten uitspreken, foto’s maken en bellen. Zeker in combinatie met spraakherkenning ontstaan zo tal van mogelijkheden, denken KNGF en het REshape & Innovation Center van het Radboud.
Neem een alledaagse situatie zoals boodschappen doen. Iemand die blind is en twijfelt over de inhoud van een blik uit het schap, kan natuurlijk aan mensen om zich heen vragen of hij sperziebonen of wortelen te pakken heeft. Met de Googlebril kan een blinde dat over een tijdje zelfstandig uitzoeken. Hij kan de bril met een commando een foto van het potje laten maken en vervolgens op internet laten zoeken wat het is.
Zo ver is het nog niet. De Googlebril zelf is nog volop in ontwikkeling en de bijbehorende applicaties moeten nog worden gemaakt. De Nijmeegse onderzoekers hopen daar met hun project een bijdrage aan te leveren. Ze beginnen volgende maand met een inventarisatie: wat willen de toekomstige gebruikers eigenlijk? Waar lopen zij tegenaan in hun dagelijks leven?
Zo’n tien mensen met een visuele beperking doen mee met de ontwikkeling, vertelt Greve. Uiteraard wordt goed naar hen geluisterd. „Zij zijn degenen die het apparaat uiteindelijk gaan gebruiken.” Wat er precies uit zal komen is vooraf dus onbekend. De directeur van KNGF Geleidehonden denkt zelf bijvoorbeeld aan navigatie. „Bij het station naar een bus kijken en van de Google Glass horen: Dit is lijn 23.”
Informatie over de omgeving zoeken op internet kan een smartphone natuurlijk ook al, maar het grote voordeel van een bril is dat de gebruiker zijn handen vrij heeft. Dat is wel zo handig met een stok in de ene hand en de lijn van de hond in de andere hand.
Het onderzoek naar de mogelijkheden van de Googlebril is een van de eerste projecten van KNGF Campus, een nieuw instituut dat zich richt op de combinatie van hond en wetenschap. KNGF-directeur Greve heeft er hoge verwachtingen van. „Ik hoop ontzettend dat we hiermee iets te pakken hebben. Misschien wel het ei van Columbus.”