Kerkendag CGK: Samen kom je verder (met fotoserie en video)
Zo’n 1400 mensen hebben vrijdag in Urk de landelijke kerkendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bezocht. De ingrediënten: ontmoeting, toespraken, workshops en veel samenzang.
De Christelijke Gereformeerde Kerken hielden vrijdag voor de tweede keer een kerkendag. De eerste, een initiatief van de generale synode, vond twee jaar geleden plaats, eveneens in Urk. En net als toen bezochten ongeveer 1400 mensen uit het hele land de bijeenkomst. Die werd opnieuw gehouden in het hervormde kerkgebouw De Ark en in de nabijgelegen gebouwen van scholengemeenschap Pieter Zandt en sporthal De Vlechttuinen, waar een dag eerder de gezamenlijke Urker koren zongen tijdens het 45e Hemelvaartsconcert.
Werd er op de eerste kerkendag een campagne gehouden voor Burundi, deze keer vormde de kerkendag de afsluiting van de actie voor het realiseren van waterputten in Haïti. Margot de Greef en Garly Michel, werkzaam in Haïti, konden een bedrag van 20.980 euro „meenemen.”
Over en weer
De kerkendag bestond uit twee gezamenlijke bijeenkomsten en twee workshoprondes, waarbij de deelnemers konden kiezen uit drie workshops. Tussendoor was er meer dan twee uur tijd voor ontmoeting. Tijdens de gezamenlijke momenten was er veel samenzang en ook liet een ensemble van zich horen.
De aanwezigen zongen een speciaal voor deze dag door ds. W. Kok, emeritus predikant te Soest, gemaakt lied: „Over en weer zijn wij / tot liefdedienst bereid.” Het vers gaf het thema van de dag aan: ”Over en weer”, dat werd toegelicht door ds. H. K. Sok, predikant van Opperdoes en voorzitter van de kerkendag, tijdens de opening.
Samen
Ds. M. Visser uit Nunspeet, voorzitter van deputaten diaconaat, sprak een appelwoord. Hij werkte het Afrikaanse spreekwoord „Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder” uit. In Roemenië had hij veel nood gezien, zoals kinderen die in riolen leven en zigeuners die in erbarmelijke omstandigheden verkeren. „Je maakt plannen om hen te helpen, maar het is de vraag of ze echt geholpen zijn als er geen sprake is van tweerichtingsverkeer.”
Het is belangrijk, aldus ds. Visser, om bij hulpverlening eerst goed naar de ander te luisteren en te vragen naar zijn of haar ideeën en plannen. „God geeft ons aan elkaar om elkaar te dienen in de liefde. Hoe meer dat gebeurt in wederkerigheid, hoe meer we vanuit Christus naast elkaar staan en hoe meer het leven vanuit de Heilige Geest groeit en bloeit.”
De predikant verwees naar 2 Korinthe 9, waar het gaat over de vruchten van milddadigheid. De later ontstane gemeenten collecteerden voor de gemeente in Jeruzalem, waar armoede was. „Ze hadden geleerd te delen van wat ze van de Heere ontvangen hadden. Helpen is geen kwestie van over en weer, maar ook van weer en over. Er ontstond een hechte verbondenheid. Het doel was de dank en eer aan God.”
Doven
Tijdens de workshops presenteerden drie deputaatschappen zich: diaconaat, kerk en Israël en pastoraat in de gezondheidszorg. Bij de laatstgenoemde workshop stond het dovenpastoraat centraal. Ds. A. Dingemanse, die namens de Christelijke Gereformeerde Kerken als predikant voor doven en slechthorenden is aangesteld, legde uit hoe belangrijk dit werk is.
Met de Bijbeltekst „Het geloof is uit het gehoor” zijn doven eeuwenlang „buiten de kerk gezet”, aldus ds. Dingemanse. „Maar doven zeggen zelf dat ze horen met hun ogen. Daarom moet de kerk aanpassingen verrichten, zodat zij hen kan helpen.”
De predikant vroeg verbinding te maken met doven door middel van gebaren, schrijven en lichamelijk contact. Ouderlingen moeten het huisbezoek aan doven niet achterwege laten. Ze kunnen eventueel een beroep doen op de commissie dovenpastoraat.
Israël
Ds. C. J. van den Boogert van het deputaatschap kerk en Israël, die van 1995-2000 in Israël woonde, zei dat de Christelijke Gereformeerde Kerken zich voorgoed verbonden weten met Israël. „Het gaat om de trouw van God aan wat Hij beloofd heeft.”
Hij stelde dat de mogelijkheden om samen met de Joden de Bijbel te bestuderen de afgelopen tientallen jaren gegroeid zijn. Tijdens zijn verblijf in Israël lukte het hem om zowel met orthodoxe als met seculiere Joden in gesprek te komen over de Bijbel. Hij kreeg zelfs de mogelijkheid om met toekomstige rabbijnen te spreken over het Nieuwe Testament. Aan hen kon hij uitleggen dat Paulus nooit zijn Joodse afkomst verloochend heeft.
Luisteren en dienen gaan aan getuigen vooraf, aldus ds. Van den Boogert.
Wat Nederland van kerk Haïti kan leren, Reformatorisch Dagblad, (30 mei 2014)
Wij-gevoel op landelijke kerkendag CGK, Reformatorisch Dagblad, (15 mei 2012 )