Geen spoor van waarnemers in Oekraïne
DONETSK (ANP). Twee dagen na de verdwijning van vier buitenlandse waarnemers bij Donetsk in Oekraïne ontbreekt ieder spoor van het gezelschap. Pro-Russische separatisten hebben woensdag ontkend dat ze de waarnemers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) in handen hebben.
„Ons is niets bekend over hun verblijfplaats of hun lot”, aldus een woordvoerder tegen het Russische persbureau Interfax. Strijders van de opstandelingen zijn bereid te zoeken naar de de Deen, Zwitser, Turk en Est , zei hij. Separatisten hielden enkele weken geleden een groep van zeven buitenlandse waarnemers ruim een week vast.
Volgens de woordvoerder van de opstandelingen „is het niet uit te sluiten dat de waarnemers in de vuurzone zijn terechtgekomen”. Regeringstroepen zijn bezig aan een offensief in het gebied en daar worden ook vliegtuigen bij ingezet. Tientallen mensen zijn bij bombardementen en zware gevechten omgekomen. Ook sluit hij niet uit dat de vier in handen zijn gevallen van een criminele bende.
De NAVO maakte woensdag bekend dat duizenden Russische militairen zijn weggehaald bij de grens met Oekraïne. „De activiteiten die we zien, wijzen op een langzame terugtrekking van de troepen”, aldus een officier van het westerse bondgenootschap. Hij wees er wel op dat nog altijd tienduizenden manschappen bij de grens zijn gestationeerd.
„Een groot deel van de Russische strijdmacht blijft in de nabijheid van de grens en is nog steeds in staat om op korte termijn in actie te komen”, aldus de officier.
Een paar dagen na de verkiezing van Petro Porosjenko tot president, stapelen ook economisch de problemen zich op voor Oekraïne. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom waarschuwde Oekraïne voor de snel stijgende gasschuld. Als er niets gebeurt, dan is het openstaande bedrag begin juni opgelopen tot 5,2 miljard euro (3,8 miljard euro). Gazprom heeft gedreigd Oekraïne niet meer van gas te voorzien, als dat land de rekening voor de leveranties in juni niet vooruitbetaalt.
Naar aanleiding van het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne wil Brussel de EU minder afhankelijk maken van slechts enkele buitenlandse leveranciers. Dat moet voorkomen dat buitenlandse energieleveranciers de EU kunnen afpersen met hoge prijzen of het dichtdraaien van bijvoorbeeld de gaskraan.