Regering VS geeft deel natuurgebied Alaska vrij voor houtkap
De Amerikaanse regering gaat 120.000 hectare van het Tongass National Forest in Alaska, het grootste niet–tropische regenwoud ter wereld, niet langer beschermen tegen wegenbouw, houtkap en andere exploitatie. De maatregel, waarmee een besluit van de vorige president Clinton wordt teruggedraaid, wekt de woede van milieuorganisaties.
Het natuurpark is 6,72 miljoen hectare groot. Onder het bewind van Clinton werd bepaald dat 3,72 miljoen hectare volledig onaangetast moeten blijven. De regering van president George Bush is er nu via een juridische kunstgreep in geslaagd toestemming te verlenen om 3 procent van dat beschermde gebied te laten ontginnen.
De staat Alaska spande in juni een rechtszaak aan om het verbod op de aanleg van wegen in het gebied aan te vechten. Er werd een schikking getroffen in de zaak: de regering heeft Tongass en het Chugach National Forest vrijgesteld van de vernieuwde regels omtrent wegenbouw in Alaska (lees: in Tongass en Chugach mogen wegen aangelegd worden). De Amerikaanse regering heeft van de vlugge schikkingen een beproefde tactiek gemaakt om strenge milieuregels te versoepelen. Milieubewegingen betichten de regering ervan de zaken zelf te organiseren om het Congres buitenspel te zetten.
John Passacantando, hoofd van Greenpeace USA, beschuldigde Bush van het plunderen van het laatste ongerepte regenwoud in een gematigd klimaat. Een milieu–lobbybeweging, U.S. Public Interest Research Group, sprak van ‘alweer een kerstgeschenk voor de houtindustrie.’