Alternatief in zicht voor doden van haantjes
DEN HAAG (ANP). De technische details moeten nog verder worden uitgewerkt, maar volgens deskundigen is er zicht op een methode die ervoor kan zorgen dat er geen haantjes meer hoeven te worden gedood op broedbedrijven. Elk jaar worden in ons land 45 miljoen haantjes die geen economische waarde hebben voor deze bedrijven, gedood.
Dinsdag werd duidelijk dat het in een bebroed ei kijken om te zien of er een hennetje of een haantje in zit de beste kans biedt op een alternatief. Het Rathenau Instituut, de Dierenbescherming, pluimveehouders en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) spraken af dat ze deze methode verder gaan ontwikkelen.
Het ministerie van Economische Zaken en de Rijksuniversiteit Leiden dragen met respectievelijk 350.000 en 200.000 euro bij aan de kosten voor verder onderzoek. De vinding moet binnen 2 jaar klaar zijn om er de markt mee op te kunnen.
De bewindsvrouw stopte een jaar geleden een onderzoek waarbij een lichtgevend kwallen-gen aan de chromosomen van mannelijke kuikens werd gekoppeld zodat de eieren met haantjes er makkelijk tussenuit zouden kunnen worden gehaald. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil niets weten van wat Kamerleden een „glow in the dark-ei” of een „kwalkip” noemden.