Sisi rijzende ster in Egypte
CAÏRO. Vandaag en morgen gaan ruim 54 miljoen Egyptenaren voor de tweede keer in drie jaar naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Hoewel de officiële uitslag pas op 5 juni wordt bekendgemaakt, is het vrijwel zeker dat Abdel-Fattah al-Sisi de nieuwe president van Egypte wordt.
Zijn tegenstander Hamdeen Sabahi maakt geen schijn van kans. Sisi is zo mateloos populair bij de Egyptenaren dat een tweede ronde niet nodig zal zijn. Vorige week al stemde bijna 95 procent van de in het buitenland wonende Egyptenaren voor Sisi.
In 2005 werden in Egypte de eerste directe verkiezingen gehouden, waaraan tien officiële kandidaten mochten meedoen. Dat was een onverwacht groot aantal, gezien de strenge voorwaarden om mee te mogen doen. Want alles was zo georganiseerd dat de toenmalige autoritaire president Hosni Mubarak herkozen zou worden.
In 2012, het jaar nadat Mubarak ten val werd gebracht, waren er maar liefst dertien kandidaten in de race om de eerste vrij gekozen president van Egypte te worden. Uiteindelijk behaalde Mohamed Morsi van de moslimbroederschap een nipte overwinning op Ahmed Shafiq, de laatste minister-president onder Mubarak en voormalig generaal in het leger.
Van een echte verkiezingskoorts is niet heel veel te merken in Egypte. De gebruikelijke overdadige postercampagnes en tv-optredens bleven dit keer uit. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Sisi heeft voldoende campagnegelden binnengehaald, maar weet zich al zeker van de overwinning en hoeft dus niet meer geld uit te geven dan strikt noodzakelijk. Opponent Sabahi heeft maar weinig campagnegeld. Omdat zijn kansen op een overwinning nihil zijn, hoeft hij het weinige dat hij heeft dus niet uit te geven.
De beide kandidaten hebben zich, ieder apart, wel op tv laten interviewen. Maar tot een debat op de buis is het niet gekomen. De rasdebater Sabahi had wel zin in zo’n rechtstreekse confrontatie, maar Sisi voelde daar niets voor. Veel Egyptische kranten en tijdschriften vullen nu uit armoede zelf hun pagina’s met een papieren debat tussen de twee presidentskandidaten.
Over één ding zijn Sisi en Sabahi het met elkaar eens: voor de moslimbroederschap is in Egypte geen plaats meer. De moslimbroederschap werd in december door het kabinet tot een terroristische organisatie verklaard. Sisi verzekerde toen de moslimbroederschap in Egypte voor „eens en voor altijd uit te zullen schakelen.” En hij voegde daaraan toe dat hij geen islamistische partijen zal toestaan tijdens zijn presidentschap. Dat is in overeenstemming met de huidige grondwet, die partijen op grond van godsdienst verbiedt.
Tegenstanders van Sisi zijn bang voor een vermenging van politiek en leger. Hij probeerde deze kritiek te sussen door zijn baan als veldmaarschalk op te zeggen, om als gewoon burger mee te doen aan de verkiezingen. Ook heeft hij toegezegd dat het leger tijdens zijn presidentschap geen rol zal spelen in de politiek van het land. Maar volgens zijn opponenten zijn dat mooie woorden, waarmee hij de werkelijke invloed van het leger verdoezelt.
Een ander hot item is de kwestie van de mensenrechten in Egypte. Sinds de moslimbroederschap tot een terroristische organisatie is verklaard, zijn er duizenden aanhangers gevangengezet. In de meeste gevallen zonder enige vorm van proces.