Buitenland

België wacht opnieuw een uiterst lastige formatie

BRUSSEL. De Vlaams-nationalistiche N-VA van Bart De Wever heeft zondag 34 procent van de Vlaamse stemmen voor het landelijke parlement achter zich gekregen. Aan Waalse zijde kopte, zoals verwacht, de partij van premier Elio Di Rupo. Vier vragen over de Belgische verkiezingen.

Mark Wallet
26 May 2014 15:17Gewijzigd op 15 November 2020 10:56
De Wever. beeld EPA
De Wever. beeld EPA

Hoe zijn de kaarten zondag geschud?

Volgens de jongste cijfers, maandagmorgen, zou de N-VA 34 zetels krijgen, een winst van 7 zetels. De PS van premier Di Rupo verliest er 2 en zou uitkomen op 24 zetels. De derde partij in het Belgisch parlement blijven de Franstalige liberalen (21 zetels), op de voet gevolgd door de Vlaamse christendemocraten (18 zetels). De Waalse evenknie, cdH, krijgt 9 zetels. Vlaamse partijen verdelen 88 zetels in het Belgische parlement, Franstalige partijen leveren 62 zetels.

België stemde zondag ook voor Europa en de regionale parlementen.

Na de vorige verkiezingen nam de formatie in België 541 dagen in beslag. Gaat dat scenario zich herhalen?

Bart De Wever krijgt als gedoodverfde formateur een bijzonder moeilijke opdracht. „In dat opzicht is deze uitslag misschien wel de slechtste die De Wever kon overkomen”, schreef de Vlaamse krant De Standaard vanmorgen.

De Wever liet zondagavond weten een „sterke en logische” coalitie te willen smeden en te gaan „kijken wat mogelijk is.” Hij zei verschillende mogelijkheden te zien, maar liet zich daar nog niet explicieter over uit.

Duidelijk is dat de Waalse partijen, waaronder de PS van Di Rupo, bepaald niet staan te springen om een coalitie met N-VA te gaan vormen. Lichtpuntje is dat de N-VA nu al wel heeft aangegeven geen breukpunt te willen maken van een nieuwe staatshervorming.

Bij wie ligt de sleutel in het formatieproces?

Die ligt bij de Vlaamse christendemocraten van het CD&V. Een coalitie zonder die partij is feitelijk niet onmogelijk, maar toch wel uiterst onwaarschijnlijk. Het CD&V heeft aangeven gelijktijdig onderhandelingen te willen starten voor de landelijke en de nieuwe Vlaamse regering. Terwijl De Wever aanstuurt op een snel akkoord op Vlaams niveau (N-VA en CD&V hebben daar samen al een meerderheid), zal CD&V eerst zekerheid op landelijk niveau eisen. „Als de N-VA daar geen Franstalige partners vindt en de zespartijencoalitie van Di Rupo het enige alternatief is, waarom dan Vlaams met N-VA regeren?” vroeg de commentator van De Standaard zich af.

Wie is de grote verliezer?

Ondanks de winst van N-VA hebben de huidige regeringspartijen –christendemocraten, socialisten en liberalen van beide zijde van de taalgrens– hun meerderheid behouden. N-VA lijkt vooral stemmers van het Vlaams Belang te hebben afgesnoept. Die partij zakte met negen zetels tot drie. Op veel plaatsen haalde de partij de kiesdrempel niet eens. „Een deel van onze kiezer is in het zwarte gat van de N-VA verdwenen”, zei kopman Filip Dewinter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer