Zwanengevangenis geeft nieuw leven een kans
NIEUWLEUSEN. Het is een gek gezicht: een zwaan die in een soort gevangenis op het nest zit. Gek of niet, Arend Reurink (70) uit het Overijsselse Nieuwleusen plaatste de staalconstructie om te voorkomen dat steenmarters de eieren roven. Dat gebeurt namelijk elk jaar. En het heeft gewerkt. Vrijdag zwommen er voor het eerst sinds jaren kuikens in de sloot. Reurink telde er zes.
Reurink, eigenaar van een autobedrijf in het buitengebied van Nieuwleusen, is elk jaar verheugd als hij zijn twee sneeuwwitte vrienden weer ziet. Een koppel zwanen bouwt al een jaar of vier een enorm nest op dezelfde plek in een sloot achter in zijn land. „Ze horen er helemaal bij.”
Elke keer veranderde de vreugde van Reurink echter in hevige teleurstelling als na een aantal weken alle eieren weg waren en de sierlijke vogels wat treurig bij de overblijfselen van hun nest rondscharrelden. Op beschutte plekken op zijn erf vond de ondernemer de schalen terug. Een expert vertelde hem dat het steenmarters zijn die de eieren roven.
Dat moet anders, dacht Reurink een paar weken geleden. De zwanen doken weer op; het nest werd gevuld met eieren en weer werd er gebroed. In zijn werkplaats maakte de Nieuwleusenaar samen met medewerker Jasper een grote staalconstructie. Een fluitje van een cent voor de automonteur, die twee rechterhanden heeft. Een paar uur lassen en de zwanengevangenis –bedoeld om het jonge leven een kans te geven– was klaar. Nu maar hopen dat de grote watervogels zijn hulp zouden accepteren.
Met behulp van een lange balk op een tractor werd de staalconstructie een paar weken geleden voorzichtig op zijn plek gezet. De zwaartekracht zorgt ervoor dat de kooi stevig blijft staan. Het neerzetten was nog even spannend, want moeder de zwaan was al druk aan het broeden. „Ze blies wel even boos en nerveus en ging ook even verzitten, maar even later broedde ze weer verder. Een moeder laat haar kinderen niet in de steek. Ik kon toen mooi zien dat het koppel zeven eieren heeft.”
Het nest is vanaf de walkant helemaal afgesloten, maar vanaf het water kunnen vader en moeder zwaan bij hun kroost komen. „Steenmarters kunnen niet via het water, heb ik mij laten vertellen”, zegt Reurink.
Als zijn werk het toelaat, gaat Reurink even kijken bij het nest. „Wat een prachtige dieren zijn het toch”, zegt de Nieuwleusenaar. „Ik vind het fantastisch dat er nu een aantal kuikens rondzwemt. Je mag de natuur af en toe best een handje helpen.”