Kerk & religie

„Bemoedigingsreis” naar Cevennen voor protestanten bij Defensie

MÉJANNES-LE-CLAP. Honderden protestantse militairen komen in juni samen in de Franse streek Cevennen. Voor bezinning en bemoediging. Medeorganisator ds. P. van Duijvenboden: „Deze reis is een oase in de woestijn.”

23 May 2014 09:51Gewijzigd op 15 November 2020 10:53
Honderden protestantse militairen komen jaarlijks bijeen in de Cevennen voor ontmoeting, bezinning en bemoediging. Beeld ds. P. van Duijvenboden
Honderden protestantse militairen komen jaarlijks bijeen in de Cevennen voor ontmoeting, bezinning en bemoediging. Beeld ds. P. van Duijvenboden

Het kan soms best eenzaam zijn om als christen bij Defensie te werken, zegt krijgsmachtpredikant ds. Van Duijvenboden. „Je werkt in een seculiere omgeving met weinig christenen. Je komt in contact met collega’s die een niet-Bijbelse levensstijl hebben. Christenen ervaren dan een dilemma: moet ik hier wat van zeggen of niet? Ze worstelen met een latent schuldgevoel en voelen zich vaak tekortschieten als het gaat om getuige-zijn.”

Bovendien is militair-zijn een zwaar beroep. „Soldaten worden regelmatig geconfronteerd met geweld, met name tijdens uitzendingen. Dit leidt tot veel ethische en geestelijke vragen.”

Om protestantse soldaten wereldwijd te bemoedigen organiseert de Dienst Protestantse Geestelijke Verzorging van Defensie sinds 1951 jaarlijks een ontmoetingsbijeenkomst. Dit jaar is dat van donderdag 19 juni tot en met maandag 23 juni in Méjannes-le-Clap, in het hart van de Zuid-Franse streek Cevennen. Op korte afstand van het Musée du Désert, een museum over de hugenoten. Ds. Van Duijvenboden: „Deze plek heeft een symbolische betekenis voor militairen. ”Désert” duidt op de verlatenheid van de woestijn. Christelijke militairen voelen zich ook weleens eenzaam. De bijeenkomst is voor hen bedoeld als een oase.”

Muziekavond

Op het evenement komen zo’n 500 militairen, veteranen en hun partners uit twintig landen af. Het merendeel bestaat uit Fransen, Duitsers, Oostenrijkers en Noren. Ook militairen uit Franssprekende naties in Afrika zijn van de partij. Uit Nederland zullen zo’n twintig personen, onder leiding van ds. Van Duijvenboden, deelnemen. Volgens de predikant is de groep klein omdat de bijeenkomst weinig bekendheid heeft onder militairen. „Ik breng haar in mijn netwerk onder de aandacht en zet een bericht op het intranet, maar desondanks bereik ik maar een klein aantal. Het is mijn doel de bijeenkomst de komende jaren op de kaart te zetten.”

”Dieu, proche ou lointain?” (God, dichtbij of veraf?) is het thema dat dit jaar centraal staat. Elke dag wordt er rond dit onderwerp een kerkdienst gehouden. Ds. Van Duijvenboden preekt op vrijdag 20 juni over Psalm 13. Ook zijn er verschillende workshops en staat er een bezoek aan het Musée du Désert gepland. Deelnemers kunnen een wandeling maken naar een van de grotten waar hugenoten zich schuilhielden om aan vervolging te ontkomen. Ook is er een muziekavond waaraan elk land een bijdrage levert. „In het centrum van het dorp Méjannes-le-Clap, waar we verblijven, zingen we geestelijke liederen. De hele bevolking loopt dan uit.”

Grot

De krijgsmachtpredikant, sinds 2008 in dienst van Defensie, ervaart de samenkomst in de Cevennen als „bemoedigend. Het is mooi om te zien dat de Geest alle talen spreekt. Het internationale karakter spreekt mij geweldig aan.”

Hoogtepunt vorig jaar was voor hem een workshop die hij hield over Psalm 142. „Een Amerikaan, een Canadees, een Duitser, een Tsjech en een Zweed zaten onder mijn gehoor. Allemaal vonden we iets van herkenning in deze psalm, waarin David het uitroept tot God tijdens zijn vlucht voor Saul. Cultuurverschillen vallen weg als je samen Gods Woord bestudeert.” Ook een bezoek aan de grot waar de hugenoten zich verscholen, blijft hem bij. „Met 450 mensen luisterden we in het halfdonker naar het verhaal van Elia bij de Karmel. Dat gaf een bijzondere sfeer.”

De krijgsmachtpredikant roept alle protestantse soldaten deel te nemen aan de bijeenkomst. „Mis dit niet. Je komt in contact met buitenlandse christenen, maar het is eveneens een mooie gelegenheid om elkaar als militairen in Nederland beter te leren kennen. Zo’n reis schept echt een band.”

Opgeven voor de reis kan tot en met dinsdag 10 juni bij Meindert Faber: mt.faber@mindef.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer