Leerlingen refoscholen bij herbegrafenis op de Grebbeberg (fotoserie)
RHENEN. Ruim veertig leerlingen van het Wartburg College in Dordrecht waren donderdag aanwezig bij een herbegrafenis op de Grebbeberg. Als eerbetoon aan een soldaat wiens jonge leven werd weggemaaid in de stad waar nu hun school staat.
Rubertus Rietveld uit Bodegraven was nog maar 31 jaar jong. Hij was kantoorbediende, maar vanwege de oorlogsdreiging werd het leger in 1939 gemobiliseerd en moest ook Rietveld onder de wapenen. Hij werd ingedeeld bij de mitrailleurcompagnie van het 1e Bataljon van 28 Regiment Infanterie.
Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers ons land binnen. Nog diezelfde dag sneuvelde Rietveld tijdens hevige gevechten met Duitse parachutisten bij de vier kazematten in het park bij Villa Amstelwijck in Dordrecht. Hij kreeg twee dagen later een veldgraf in de tuin van de villa en werd in juni 1940 overgebracht naar de rooms-katholieke begraafplaats in Zwammerdam. Omdat die opnieuw wordt ingericht, heeft de Oorlogsgravenstichting een graf op de Grebbeberg aangevraagd. Bij de herbegrafenis waren geen nabestaanden aanwezig.
Ook Wouter Keijman uit Rhenen kwam op 10 mei 1940 om. Hij was ingedeeld bij het 3e bataljon van 26 Regiment Infanterie. Het Nederlandse leger had langs de Maas een stelling bij Broekhuizen in Limburg. Keijman bemande kazemat 162.
Iets zuidelijker, bij Arcen, slaagden de Duitsers erin de Nederlandse verdediging uit te schakelen en de rivier over te steken. Ze stelden antitankgeschut en mortieren op en vielen de verdediging van Broekhuizen in de rug aan. Daarbij sneuvelde de 24-jarige Keijman, evenals de 29-jarige A. G. Willems. Die laatste is al eerder op de Grebbeberg begraven.
Keijman kreeg een militair graf op de begraafplaats in Broekhuizen en werd op 20 augustus 1940 overgebracht naar het familiegraf in Rhenen. Op verzoek van de nabestaanden is hij nu herbegraven op de oorlogsbegraafplaats bij zijn woonplaats.
De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht bracht de lichamen van beide militairen donderdag over naar het Militair Ereveld Grebbeberg. Om 11 uur droegen militairen van 42 Pantserinfanteriebataljon Regiment Limburgse Jagers Rietveld naar zijn laatste rustplaats, om half twee Keijman.
Scholieren
Bij beide plechtigheden was een school uitgenodigd. Dat gebeurde voor het eerst, zegt kapitein J. Beenen. „Omdat de Koninklijke Landmacht 200 jaar bestaat, zijn militairen in april op 200 scholen geweest. Daaruit ontstond het plan scholieren uit te nodigen bij dit soort plechtigheden. We hebben het Wartburg College benaderd en daar was men direct enthousiast. Vwo-3 was net met de Tweede Wereldoorlog bezig, en ook een aantal tweedeklassers mocht mee.”
Een bus bracht de leerlingen van locatie Marnix van het Wartburg College en hun docent H. L. Koesveld donderdagmorgen naar de beboste berg tussen Rhenen en Wageningen. Vanaf het bezoekerscentrum werd soldaat Rietveld ten grave gedragen: voorop liep een tamboer, daarachter de dragers, daarachter enkele leerlingen. Na een toespraak door een geestelijk verzorger werd de kist in het graf neergelaten. Daarna legden onder anderen de scholieren een krans. Ook leerlingen van de Jacobus Koelmanschool, die net in de omgeving waren, woonden de plechtigheid bij.
Bij de herbegrafenis van Wouter Keijman waren leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de openbare Daltonschool De Bantuin in Rhenen aanwezig.