Binnenland

Britten benaderden Ahmed D. om te infiltreren

ROTTERDAM (ANP). De Britse geheime dienst heeft de van terrorisme verdachte Nederlander Ahmed D. in zijn Egyptische cel benaderd om hem te bewegen informant te worden. Hij moest infiltreren in de Somalische gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk, vertelt zijn Nederlandse advocaat André Seebregts aan het ANP.

20 May 2014 15:14Gewijzigd op 15 November 2020 10:49

D. werd in die periode, zegt hij, gemarteld. Hij wist later vanuit de beruchte Tora- gevangenis in Caïro een brief bij Seebregts te krijgen over het bezoek van de Britse geheime dienst.

„Ik ben nu 100 procent zeker dat de Britse geheime dienst een deel van deze problemen is, omdat ik een van hun geheim agenten heb ontmoet. Die probeerde me over te halen om met hun samen te werken in ruil voor mijn vrijheid. Hij bezocht me in de gevangenis, een blanke Brit met Londens accent.”

Ahmed is kleinzoon van de afgezette Somalische president Said Barre. Hij vluchtte begin jaren 90 toen hij 3 jaar was met zijn ouders naar Nederland en kreeg de Nederlandse nationaliteit.

D. zat sinds half augustus 2013 vast in Caïro op verdenking van terrorisme. „Hij werd zonder enige toelichting vastgehouden”, zegt Seebregts. Op 23 maart werd D., eveneens zonder uitleg, vrijgelaten.

Op advies van het Nederlandse consulaat probeerde hij via Turkije terug te reizen naar Nederland. Op het vliegveld van Istanbul arresteerden de Turken hem op verzoek van Amerika voor betrokkenheid bij de Somalische ‘terroristische’ organisatie al-Shabaab. De Amerikanen willen zijn uitlevering.

Seebregts zegt dat de Britse geheime dienst D., toen hij in Groot-Brittannië woonde (2006-2011), al probeerde over te halen om te infiltreren. „Toen D. bleef weigeren, is gezegd dat de dienst zou zorgen dat hij daar spijt van zou krijgen.”

Tijdens zijn detentie in Caïro werd D., verklaart hij, uitgekleed, geketend, kreeg hij een kap over zijn hoofd en werd hij geslagen. Ook werd gedreigd met verkrachting van zijn vrouw en elektrische schokken.

Volgens Seebregts staat het uitleveringsverzoek van de VS aan Turkije nu in een heel ander daglicht. „Het is waarschijnlijk gebaseerd op informatie van de Britse geheime dienst en die komt nu in een dubieus daglicht te staan.”

De werkwijze van de Britten die Ahmed D. omschrijft, is inmiddels neergelegd bij het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties. Dat bevestigt de Britse mensenrechtenorganisatie Cage.

De Britse geheime dienst MI5 reageert niet op operationele zaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer