Hooggerechtshof Frankfurt: Auteursrecht ‘goddelijke ingeving’ berust bij auteur tekst
Het ‘auteursrecht’ van zogenaamd goddelijke ingevingen berust niet bij God, zo heeft het hooggerechtshof in het Duitse Frankfurt am Main vorige week bepaald. Degene die ze opschreef, geldt als de auteur.
Het hooggerechtshof deed uitspraak in een zaak die al in 1975 aan het rollen ging, aldus de christelijke nieuwsdienst Pro vorige week. De –in 1981 overleden– Amerikaanse hoogleraar medische psychologie Helen Schucman, verbonden aan Columbia University in New York, publiceerde in dat jaar het boek ”A Course in Miracles” (Een Cursus in Wonderen), waaraan zij tussen 1965 en 1972 had gewerkt. Naar eigen zeggen waren de woorden in haar manuscript Schucman „in actieve dagdromen” ingegeven door Jezus van Nazareth. Zij had deze opgeschreven en in 1975, na een redactionele bewerking met hulp van haar collega William Thetford, gepubliceerd. Deze zogenoemde C-uitgave werd opgenomen in het Amerikaanse copyrightregister.
Een Duitse vereniging nam passages uit haar boek over, met de vermelding dat Schucman zelf had aangegeven dat zij niet de auteur van de teksten was – en er van auteursrechten dus geen sprake was.
Dictaat
De Amerikaanse stichting ”Foundation for Inner Peace” vond echter dat er wel degelijk sprake was van schending van de auteursrechten en stapte naar de Duitse rechter (het ”Landgericht”). Deze gaf de stichting gelijk. De –niet bij name genoemde– Duitse vereniging ging daarop in hoger beroep bij het ”Oberlandesgericht” in Frankfurt am Main. Van schending van de auteursrechten kón eenvoudig geen sprake zijn, aldus de vereniging, want Schucman was de auteur van de tekst helemaal niet geweest. „Sterker: zij heeft zelf aangegeven dat de tekst het resultaat van een dictaat was geweest, dat zij van Jezus van Nazareth zou hebben ontvangen.”
Ook het hooggerechtshof ging echter niet in deze argumentatie mee en bevestigde het oordeel van de lagere rechtbank. „Naar algemeen aanvaardde opvatting zijn inspiraties vanaf de andere kant („jenseitige Inspirationen”) juridisch zonder meer de menselijke ontvanger toe te rekenen”, luidt het in de uitspraak. „Voor deze opvatting spreekt, dat het voor de fundering van het auteursrecht aankomt op de feitelijke creatieve daad en de geestelijke toestand van de producent er niet toe doet, reden waarom ook geestesgestoorden, gehypnotiseerden en zich in trance bevindende personen auteurs kunnen zijn.”
Tegen de uitspraak van het hooggerechtshof kan nog in beroep worden gegaan bij het Bundesgerichtshof.
In Nederland wordt het boek ”Een cursus in wonderen” uitgegeven door Ankh Hermes in Utrecht, gespecialiseerd in lectuur op het gebied van esoterie en spiritualiteit.
Zie de website van de stichting Sense (Evangelie en spiritualiteit) voor een –kritische– lezing door Piet Guyt over ”Een cursus in wonderen”.