Verdachten moord Djindjic voor rechter
Onder strenge veiligheidsvoorschriften is maandag in Belgrado het proces tegen de verdachten van de moord op premier Zoran Djindjic begonnen.
Justitie hoopt tijdens de rechtszaak een complot bloot te leggen dat de georganiseerde misdaad en de politie zouden hebben gesmeed om bondgenoten van Slobodan Milosevic terug te brengen aan de macht.
De eerste zitting van het megaproces is maandag na enkele uren verdaagd tot dinsdag in verband met het verzoek van enkele van de tachtig bij de zaak betrokken advocaten om hoofdaanklager Jovan Prijic te vervangen. Hij heeft volgens de advocaten vorige week in het geheim onderhandeld met een aantal verdachten over medewerking met justitie in ruil voor een lagere straf.
Er staan de komende weken 36 verdachten terecht voor het vormen van een criminele organisatie om de westers georiënteerde regering van Djindjic ten val te brengen. Maandag verschenen slechts 21 van hen bij de met beton en kogelvrij glas afgeschermde rechtszaal, elk bewaakt door twee agenten. De overige vijftien zijn voortvluchtig en worden bij verstek berecht. Een van de afwezigen is Milorad Lukovic-Legija, een voormalig lid van het Franse vreemdelingenlegioen, die tijdens de oorlogen in Bosnië en Kroatië aan het hoofd stond van de paramilitaire elitestrijdmacht de Rode Baretten en die gezien wordt als de organisator van de aanslag op Djindjic.
Als een van de eersten zal naar verwachting Zvezdan Jovanovic aan het woord komen. Deze commandant van de Rode Baretten wordt ervan beschuldigd de schoten te hebben afgevuurd die Djindjic fataal werden en diens lijfwacht verwondden. Djindjic werd op 12 maart op klaarlichte dag doodgeschoten toen hij bij een regeringsgebouw in Belgrado uit zijn auto stapte. De moord was aanleiding tot de arrestatie van duizenden onderwereldfiguren en paramilitairen. Na een maanden durend onderzoek en een campagne tegen de georganiseerde misdaad, waarbij en passant een paar oude moorden en ontvoeringen werden opgelost, werden aanklachten ingediend tegen de 36 personen die nu terechtstaan. Elk kan maximaal veertig jaar gevangenisstraf krijgen.