Een op de zes kroppen sla zou giftig zijn
Meer dan een op de zes kroppen sla uit de supermarkt bevat te veel gif. Dat hebben Stichting Natuur en Milieu, consumentenvereniging Goede Waar & Co en Milieudefensie maandag gemeld.
Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is het cijfer overdreven. De dienst denkt dat een op de 25 kroppen sla meer gif bevat dan de wettelijke limiet aan restanten van bestrijdingsmiddelen.
De twee milieuorganisaties en de consumentenvereniging onderzochten per grote supermarktketen vijf kroppen sla. Ze troffen onder meer te veel restanten van het bestrijdingsmiddel oxidemeton-methyl aan. De giftige sla is afkomstig uit vier winkels van Dirk van den Broek en een winkel van Super De Boer.
Super De Boer maakt deel uit van supermarktconcern Laurus. Ongeveer tweederde van de Super De Boer-winkels wordt uitgebaat door zelfstandige ondernemers. Volgens een woordvoerder van Laurus is de giftige sla aangetroffen bij zo’n franchisewinkel. „Het betreft een supermarkt die zijn sla niet van Laurus betrekt maar van een andere distributeur. Dat juichen wij niet toe, maar wij kunnen er niets aan doen.” Bij Dirk van den Broek was niemand bereikbaar voor commentaar.
De VWA heeft de afgelopen twee jaar 150 monsters bij veilingen en distributiecentra onderzocht. Bij zes monsters trof de inspectiedienst een overmaat aan bestrijdingsmiddelen aan. Een woordvoerster noemt oxidemeton-methyl „kwalijk spul, laat daar geen twijfel over bestaan.”
De belangenbehartiger van de supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, is gealarmeerd door het onderzoek van Stichting Natuur en Milieu, Goede Waar & Co en Milieudefensie. „Wij hebben onze leden gevraagd dit tot op de bodem uit te zoeken.” Volgens de woordvoerder vinden er binnenkort gesprekken plaats tussen supermarkten en hun toeleveranciers van sla.
Volgens de onderzoekers lopen vooral kinderen gevaar door het eten van giftige sla. Het risico loopt op door de consumptie van andere producten waarop ook resten van bestrijdingsmiddelen zitten. Opgeteld kan die kritische grens dan worden overschreden, aldus Milieudefensie. De kinderen kunnen dan bijvoorbeeld schade aan het zenuwstelsel oplopen.