Discussie Europa moet gaan over inhoud
De discussie over Europa moet niet gaan over de reikwijdte ervan, maar over de inhoud, stelt Albert Jan Maat. Daar varen boeren en tuinders wel bij.
Op 22 mei Europese verkiezingen? Veel Nederlanders lijkt het volkomen koud te laten. Heel gemakkelijk wordt de Europese Unie gezien als een noodzakelijk kwaad en moet Europa zo spoedig mogelijk worden gekortwiekt. Wij als Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Nederland vinden dat merkwaardig, in een tijd waarin alleen door een gezamenlijke aanpak de economische crisis kan worden bestreden. Opmerkelijk ook, omdat ruim 60 procent van onze klanten buiten Nederland woont.
De rest van de wereld kijkt met ontzag naar Europa, waar in amper vijftien jaar tijd een gezamenlijke munt, de euro, wereldwijd de standaard is geworden met een stabiele, spectaculair hoge wisselkoers. Een werelddeel bovendien waarin 28 landen dezelfde milieunormen kennen, en boeren en tuinders al sinds jaar en dag vooroplopen met kwaliteit en dierenwelzijn. Een Unie ook waarin corruptie grotendeels is uitgebannen en verkiezingen eerlijk verlopen. En dit alles voor slechts 1 procent van het bruto nationaal product en nog geen 2 procent van de gezamenlijke overheidsuitgaven.
Kritiek
Zijn wij kritiekloze eurofielen? Niet bepaald. We bekritiseren bijvoorbeeld de per land verschillende aanpak van Natura 2000, het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. En waarom geen vrije concurrentie tussen banken? Waarom lopen de regels op het gebied van arbeid nog flink uiteen? Kritiek en vragen genoeg, maar voor een zinloze discussie over ”Meer of minder Europa?” kopen we helemaal niets. Aan de orde is en blijft de inhoud van het Brusselse beleid.
Wij zijn als grootste exportsector van de Nederlandse economie betrokken Europeanen. De meeste van onze klanten wonen over de grens. Op onderdelen van het EU-beleid is er in onze sector stevige kritiek. Dus werken we aan aanpassingen en veranderingen.
Zo bepleiten wij dat de gemeenschappelijke markt ook sociaal wordt verankerd, om concurrentie op arbeidsvoorwaarden te dempen. Als elke lidstaat een minimum sociale standaard toepast, worden misstanden voorkomen en wordt daarmee oneerlijke concurrentie de pas afgesneden.
Wij willen een sterke Europese bankenunie met grensoverschrijdende concurrentie op de kredietmarkt. Ook zetten wij in op eerlijke concurrentiepolitiek en heldere mededingingsregels, zodat producenten en kleine ondernemers zich staande kunnen houden tegenover multinationals. Duurzaam produceren en consumeren moet worden gestimuleerd, niet door middel van futiele detailregels, maar door heldere doelen te stellen.
De afgelopen jaren hebben we zo via Europa aanpassingen weten te bereiken op het gebied van gewasbescherming, handelsakkoorden en regels voor diertransporten. Je moet de voordelen van Europa ook willen zien.
Belang
Er bestaan nog genoeg verschillen in Europa. Maar door ons te richten op de inhoud en door zelf actie te ondernemen, is het beslist mogelijk om verschillen kleiner te maken of weg te nemen. We ervaren dat in de praktijk. Wij blijven ons inzetten voor uitdagende handelspolitiek met een duurzame milieu- en sociale standaard als basis.
Boeren en tuinders weten waarom ze gaan stemmen. Ze beseffen dat het gaat om zowel een algemeen belang als om welbegrepen eigenbelang.
De auteur is voorzitter van LTO Nederland.