Binnenland

Rechter verbiedt vaker tv-uitzendingen

RIJSWIJK (ANP). Project P is niet het eerste programma waarvan de rechter besluit dat het niet integraal mag worden uitgezonden. Met enige regelmaat moet een rechter zich buigen over een uitzending en soms wordt besloten tot een (gedeeltelijk) verbod. Een overzicht:

16 May 2014 15:44Gewijzigd op 15 November 2020 10:44

Mei 2012: Nadat de rechter Peter R. de Vries had verboden beelden uit te zenden, mag dat in mei 2012 toch. In een hoger beroep bepaalt de rechter dat, mits de verdachten onherkenbaar worden gemaakt, de misdaadverslaggever mag laten zien hoe een liquidatie wordt beraamd.

Maart 2011: De rechter bepaalt dat Peter R. de Vries beelden van de tot levenslang veroordeelde Koos H. niet had mogen uitzenden. De Vries mocht van de rechter geen bewegende beelden uitzenden van H., maar deed dat toch in één deel van een tweeluik. In het tweede deel van de reportage liet de misdaadverslaggever bewegende beelden weg, maar citeerde hij H. letterlijk.

Mei 2010: Een uitzending van Undercover in Nederland wordt verboden, maar mag vervolgens alsnog. Alberto Stegeman maakte een aflevering over een paardenverkoopster. Nadat een reactie van de advocaat van de vrouw is opgenomen in de uitzending, mag die wel op tv, aldus de rechter.

Juli 2009: BNN mag van de rechter geen geluidsopnames uitzenden die door de zender stiekem zijn gemaakt in het huis van Albert Verlinde.

April 2008: De veroordeelde Paul van O. weet via twee kort gedingen voor elkaar te krijgen dat Peter R. de Vries een uitzending flink moet aanpassen. De rechter verbiedt het uitzenden van beelden, geluidsopnamen en bepaalde gegevens over O…

Oktober 2007: Peter R. de Vries schrapt een uitzending van zijn programma, omdat de rechter het uitzenden van beeld- en geluidsopnamen van een veroordeelde zeilinstructeur verbiedt.

Maart 2004: In het programma Breekijzer mogen van de rechter geen beelden worden uitgezonden van Pieter Storms die een bezoek brengt aan het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en verzekeraar Medirisk. Er wordt ten onrechte gesuggereerd dat er medische fouten zijn gemaakt.

Augustus 2001: De rechter verbiedt het sportprogramma Sunday United. Het is een kopie van Sport aan Tafel van Endemol en HMG en die laatste mag vanwege de gedeelde rechten geen kloon uitzenden.

Maart 1996: De Evangelische Omroep mag van de rechter een reportage over een abortuskliniek niet uitzenden. De opnamen zijn gemaakt met een verborgen camera en dus is er sprake van schending van de privacy.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer