Limburg worstelt met motorclubs
Limburg tobt met omstreden motorclubs. In de gemeente Echt-Susteren werden in een paar weken tijd drie aanslagen gepleegd op woningen van leden van de Bandidos. Mogelijk heerst er een oorlog tussen motormannen. De burgemeester: „Dit zorgt voor een totale ontwrichting van het veiligheidsgevoel.”
Duidelijk zichtbare camera-installaties staan er aan de Ruitersweg in Susteren. De straat is gedeeltelijk afgezet. De politie is paraat. Hier werd vorige week een aanslag gepleegd op het huis van een lid van de Bandidos. Bij de buren zitten gaten in de ruiten. „Elf gaten in zes ruiten”, zegt de buurman. „Ik hoorde ’s nachts een klap. ’s Ochtends dacht ik: Wat zit daar nou op de ruiten? Ik dacht eerst aan duivenpoep; het waren gaten.” Zijn vrouw: „Het is verschrikkelijk.” Maakt ze zich zorgen? Ze aarzelt. „Je kunt niet altijd met angst leven.” Een overbuurvrouw: „Het is verschrikkelijk. Het was hier altijd rustig, en nu gebeurt dit.”
De aanslag is „heel bedreigend” voor Susteren, zegt Wil Gulikers elders in de plaats. „Ik kan me absoluut voorstellen dat de naaste buren van dat Bandidoslid denken: Wat gebeurt hier allemaal?” Is hij bang? „Ik ben niet iemand die zich zo snel zorgen maakt.” Een vrouw van 55: „Mensen voelen zich niet meer veilig in hun eigen huis.”
Het Bandidoslid aan de Ruitersweg is Willie Reichling. Bij de voordeur hangt een bordje waarop gewaarschuwd wordt voor de hond. Hij woont er met zijn gezin. Reichling, arbeidsongeschikt, is een kleine, kale man. Goudkleurige ketting om de nek. Hij heeft een strafblad.
Reichling is bepaald ongelukkig met de aanslag. „Bij elke mc (motorclub, JV) hoort het tot de tien geboden dat je niet aan andermans huis, vrouw en kinderen komt. Daar staat de doodstraf op.” Hij maak zich zorgen over zijn familie. „Mijn kleinkinderen durven niet op bezoek te komen.”
Opvallend is dat verderop in de straat een Hells Angel woont. Hells Angels zijn de aartsrivalen van de Bandidos. Toen recent de Bandidos in Nederland voet aan de grond kregen, verschenen in Sittard tientallen Hells Angels met hun motoren. Kennelijk om te demonstreren tegen de Bandidos. Reichling: „Die Hells Angel hier in de straat heeft de rolluiken voor de ramen. Kennelijk is hij bang.”
De Hells Angel in kwestie –zijn woning maakt inderdaad een beveiligde indruk– opent zijn voordeur. Hij lijkt een gespannen indruk te maken en wil „geen commentaar” geven.
Kopzorgen genoeg heeft burgemeester Hessels (CDA) van de gemeente Echt-Susteren. De aanpak van „criminele motorbendes” als de Bandidos en No Surrender is tot dusver de lastigste klus in zijn driejarige burgemeesterschap. „Het kan niet zo zijn dat in onze rustige plattelandsgemeente door een strijd tussen motorbendes de levens van mijn burgers gevaar lopen”, verzucht Hessels op zijn werkkamer in het gemeentehuis in Echt. „Ik heb er schoon genoeg van.”
Voor het incident in Susteren werd onlangs in het nabijgelegen Nieuwstadt tweemaal een aanslag gepleegd op een woning van Bandidoslid Harrie Ramakers, die meermalen in verband is gebracht met moordzaken. Hij zit momenteel vast, samen met enkele leden van de Bandidos. Bij de Bandidosleden werden wapens aangetroffen. „Na de eerste aanslag in Nieuwstadt reageerden omwonenden vooral verbijsterd. Na de tweede aanslag overheerste echte angst. Mensen deden hun rolluiken voor de ramen, kinderen durfden niet naar bed.”
Hessels liet Ramakers’ woning dichtspijkeren en er werden veiligheidsmaatregelen genomen. „Je moet een duidelijke publieke daad stellen.” Hij sprak ook Ramakers. „Voor hem is het ook een drama, hoe dan ook. Hij woonde 24 jaar op die plek. Hij vond het heel vervelend dat zijn buren met de aanslag zijn geconfronteerd. Ramakers was boos dat ze het op zijn woning hebben voorzien. Dat schijnt buiten de codes binnen motorclubs te vallen.”
Complicerend is dat Duitsland strenger lijkt in de aanpak van omstreden motorclubs. Nemen beruchte motormannen de wijk naar Nederland? „Dat zou goed kunnen”, reageert Hessels. Recent richtte motorclub No Surrender in Geleen een nieuwe afdeling op, bestaand uit tien Albanezen.
Hoop put Hessels uit een overleg dat hij vorige week in Den Haag had met onder anderen minister Opstelten (Justitie en Veiligheid). „Opstelten maakt er serieus werk van om de problemen rond motorbendes aan te pakken. Justitie gaat kijken of clubs of afdelingen kunnen worden verboden.”