Overdracht MERS van mens op mens zeldzaam
BILTHOVEN. Voor het eerst is het MERS-virus aangetroffen bij een patiënt in Nederland. Sinds de ontdekking in 2012 is het virus wereldwijd bij ruim 500 patiënten vastgesteld; 145 personen zijn eraan overleden.
Wat is MERS eigenlijk voor virus?
Het is een coronavirus. Dat type ziekteverwekker kan milde verkoudheid veroorzaken, maar ook ernstige longontsteking.
Wat zijn de symptomen van MERS?
Veel patiënten krijgen last van koorts, hoesten en kortademigheid. Sommigen kampen ook met diarree. Een deel van hen overlijdt eraan. Bij gezonde jongeren verloopt de ziekte vaak minder ernstig.
Hoe raak je besmet?
Het virus circuleert in het Midden-Oosten: landen als Saudi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Oman en Jordanië. Bij enkele mensen die uit deze landen terugkeerden naar Azië, Afrika, Europa en Amerika werd vervolgens een besmetting vastgesteld. Wetenschappers denken dat vooral kamelen en dromedarissen het virus overbrengen. Overdracht van mens op mens is zeldzaam, en gebeurt meestal in het ziekenhuis. Buiten het lichaam kunnen de MERS-virussen maximaal 24 uur overleven. Ze zijn slecht bestand tegen was- en schoonmaakmiddelen.
Lijkt dit nieuwe virus op SARS?
Het SARS-virus (Severe Acute Respiratory Syndrome) is net als MERS een coronavirus, maar het is een ander type. SARS kende een zeldzaam ernstig ziekteverloop. Na de uitbraak in 2003/2004 zijn er geen nieuwe SARS-gevallen meer geweest.
Bestaat er een middel tegen MERS?
Er is geen medicijn dat dit virus specifiek aanpakt. Ook is er geen vaccin beschikbaar. De behandeling in het ziekenhuis heeft als doel het lichaam optimaal te ondersteunen.
Wat als ik van plan ben om naar het Midden-Oosten te reizen?
Het risico voor een reiziger om besmet te raken, is klein. Er geldt geen negatief reisadvies voor het Midden-Oosten. Wel wordt reizigers aangeraden om hygiënemaatregelen in acht te nemen en contact met dieren (vooral dromedarissen en kamelen) en met dierlijk afval te vermijden. Ook het eten of drinken van rauwe dierlijke producten, zoals kamelenmelk, wordt afgeraden.
Wat als ik na een bezoek aan het Midden-Oosten een verkoudheid of koorts krijg?
De meeste reizigers met luchtwegklachten zullen een normale verkoudheid hebben. Komt daar echter hoge koorts, kortademigheid of diarree bij, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Geef daarbij aan dat u in het Midden-Oosten bent geweest.
Hoe wordt de ziekte vastgesteld?
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt, in samenwerking met onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam, vast of iemand het virus bij zich draagt. Dit gebeurt met een laboratoriumtest.
Wat als de uitslag positief is?
De GGD, het ziekenhuis en het RIVM gaan dan na met welke mensen de patiënt contact heeft gehad en vragen hun alert te zijn op gezondheidsklachten. Omdat er nog weinig bekend is over de manier waarop het MERS-virus zich verspreidt, wil de Nederlandse overheid eventuele patiënten zo snel mogelijk opsporen. Een arts is daarom verplicht om een patiënt bij wie een besmetting met het MERS-virus wordt vermoed, direct bij de GGD te melden.
Nederlander besmet met virus
BILTHOVEN (ANP). Een Nederlandse man is besmet met het gevaarlijke MERS-coronavirus. Hij wordt momenteel verpleegd in het Medisch Centrum Haaglanden (Westeinde) in Den Haag.
De man raakte tijdens een bezoek aan Saudi-Arabië geïnfecteerd met het potentieel dodelijke virus. Zijn toestand is stabiel, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gisteren gemeld.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwam dinsdag in een spoedzitting bijeen om te overleggen over het stijgende aantal gevallen. De WHO noemt het een „internationaal zorgwekkende bedreiging voor de gezondheid.”
De Nederlandse patiënt wordt geïsoleerd verpleegd. Ook houden artsen de gezondheid in de gaten van alle mensen die contact met hem hebben gehad. Eerder is de ziekte vastgesteld in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten.