Haags cultuurpaleis terug naar tekentafel
DEN HAAG (ANP). Den Haag krijgt een nieuw theatercomplex in het centrum, maar het omstreden cultuurpaleis gaat terug naar de tekentafel. De „nieuwe huisvesting” wordt gebaseerd op „een nieuw ontwerp en volgens het huidige programma van eisen”. Het moet in 2019 klaar zijn, een jaar later dan gepland.
Dat heeft de gemeente donderdag bekendgemaakt. Om het zogeheten Spuiforum was en is veel te doen in Den Haag. Het cultuurpaleis moet onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Den Haag heeft maximaal 181 miljoen euro over voor het project.
D66 wilde dat het cultuurpaleis er zou komen en kreeg vorig jaar de andere collegepartijen mee. De grootste tegenstander was de Haagse Stadspartij (HSP). Beide partijen wonnen 2 maanden geleden de gemeenteraadsverkiezingen. Ze onderhandelen met PvdA, VVD en CDA over een nieuwe college. Bij de formatie was het Spuiforum het belangrijkste twistpunt. Het compromis is volgens Den Haag dan ook „een belangrijke doorbraak”.
Op de plek waar het Spuiforum moet komen, staan nu de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. Die moeten worden gesloopt. Het project moest eigenlijk in 2018 klaar zijn.
Job Kok, zakelijk directeur van het Residentie Orkest, is „bedroefd dat we nu afscheid moeten nemen van het schitterende ontwerp dat er lag, maar happy dat er toch naar andere opties wordt gekeken. We zijn ook opgelucht dat we niet opnieuw hoeven na te denken over de eisen voor het gebouw. Voor ons was het van levensbelang dat alle gebruikers bij elkaar zouden blijven.”
De oppositie is kritisch. De partijen vonden het Spuiforum verspilling van belastinggeld en vreesden dat het veel duurder zou uitvallen. De SP denkt dat er „weinig tot niets” zal worden bespaard, omdat er wel een nieuw ontwerp komt, maar geen nieuw eisenpakket. ChristenUnie-SGP stelt: „Als de nieuwe aanpak de Haagse belastingbetaler geen besparing oplevert, belanden we van de regen in de drup.” De PVV, de grootste oppositiepartij, noemt de uitkomst van de onderhandelingen „schandalig”.