Economie

Economie krimpt 1,4 procent; werkloosheid stijgt minder hard

DEN HAAG (ANP). De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,4 procent gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit een eerste raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd.

15 May 2014 09:41Gewijzigd op 15 November 2020 10:42
CBS. beeld ANP
CBS. beeld ANP

De krimp volgt op drie kwartalen van economische groei en is grotendeels veroorzaakt door een lager gasverbruik als gevolg van de zeer zachte winter. Vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar bedraagt de krimp 0,5 procent.

„Niet alleen was het eerste kwartaal van 2014 uitzonderlijk warm, ook was het eerste kwartaal van 2013 juist kouder dan gemiddeld. Onderliggend blijft de economie nog steeds tekenen van herstel tonen”, stelt het statistiekbureau. Het CBS baseert dat op de investeringen die verder zijn toegenomen, het herstel in de industrie en een groei van het aantal uitzendkrachten die ingezet werden.

Toch is economische krimp groter dan verwacht. Door persbureau Bloomberg geraadpleegde economen voorzagen dat de economie groei noch krimp zou laten zien.

Werkloosheid

Intussen loopt de werkloosheid minder snel op. Maar dat komt niet doordat er meer banen bijkomen. Het effect wordt vooral veroorzaakt door jongeren die zich terugtrekken van de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door verder te gaan met studeren.

In april kwamen er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 3000 werklozen bij. Daarmee kwam de totale werkloosheid vorige maand uit op 687.000 mensen ofwel 8,7 procent van de beroepsbevolking.

In december, januari en februari ging het veel harder. Toen kwamen er maandelijks nog ruim 10.000 werklozen bijkwamen. Gemiddeld groeide de werkloze beroepsbevolking de afgelopen drie maanden met 3000 personen.

Uit cijfers van het UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen met 2,3 procent daalde tot 443.000. In april vorig jaar bleef het aantal WW-uitkeringen nog gelijk. De uitkeringsinstantie verstrekte in april 42.000 nieuwe uitkeringen, 10 procent minder dan in maart.

Er werden 53.000 uitkeringen beëindigd, 1 procent minder dan in maart en bijna 16 procent meer dan in april 2013. Het aantal vanwege werkhervatting beëindigde uitkeringen nam afgelopen maand toe met 3,5 procent tot 27.000. Vergeleken met een jaar geleden werden er 16 procent meer uitkeringen vanwege werkhervatting beëindigd.


Reacties

CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum: „De cijfers van het CBS laten zien dat de crisis niet voorbij is, zoals minister Dijsselbloem onlangs beweerde. Het aantal banen neemt opnieuw af en de werkloosheid neemt verder toe. Ook de bestedingen van consumenten daalden opnieuw. Het kabinet laat het afweten als het gaat om de economische groei en de werkgelegenheid. Het vertrouwen keert pas terug als het kabinet de belastingen voor gezinnen en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf structureel verlaagt.”

VVD-Tweede Kamerlid Mark Harbers: „De onderliggende positieve signalen zetten nog steeds door, zoals de bedrijfsinvesteringen die toenemen. Een terugval werd verwacht, mede door de zachte winter en doordat er minder gas verkocht werd. Hoewel het aantal uitzendkrachten is gestegen, is de werkeloosheid nog hoog. Alle reden dus om koers te houden en de hervormingen door te zetten, alleen dan kunnen er meer banen komen.”

GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver: „Wat het kabinet ons ook wil doen geloven: de crisis is nog helemaal niet voorbij. Het aantal werklozen loopt nog steeds op. Jongerius heeft gelijk: het kabinetsbeleid van bezuinigen maakt het herstel van de economie moeilijker. Eén zachte winter en de cijfers over economische groei gaan weer de min in. Dijsselbloem heeft te vroeg gejuicht.”

PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer: „Het CBS geeft aan dat de Nederlandse economie is gekrompen in het eerste kwartaal. Door de warme winter exporteren en consumeren we minder gas. Gelukkig laten de onderliggende cijfers zien dat het herstel van de Nederlandse economie aanhoudt. De export neemt toe, investeringen groeien en de industrie doet het goed. Het is nu zaak om te zorgen dat dit herstel zich ook vertaalt in banen. We moeten alles op alles zetten om de veel te hoge werkloosheid te bestrijden.”

D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees: „Je ziet dat de lagere gasbaten door de zachte winter voor een daling in de consumptie en export zorgen, dat verklaart de grote klap naar beneden. Maar gelukkig ziet het CBS ook economisch herstel, vooral door de export en investeringen van bedrijven. Deze krimp is ook een wake-up call, de Nederlandse economie is nog te afhankelijk van de gasbaten. Voor de lange termijn moeten we echt werken aan economische groei en een sluitende begroting zonder aardgasbaten. Om de economie nu een extra zetje te geven moeten we de belasting op arbeid verlagen. Dan krijgen mensen meer geld te besteden, waardoor de groei verder kan aantrekken.”

SP-leider Emile Roemer: „PvdA-minister Dijsselbloem is het zicht op de werkelijkheid volledig kwijt door te stellen dat de crisis in Nederland voorbij is. In 1 jaar zijn 112.000 banen verdwenen. Dijsselbloem zit gevangen in zijn eigen cijferretoriek. Volgens zijn modelletjes is de crisis voorbij, maar miljoenen Nederlanders hebben steeds meer moeite om rond te komen. Dijsselbloem zou zich moeten schamen voor zijn uitspraken over het einde van de crisis. Juist door het beleid van dit krimpkabinet raken al die harde werkers in de zorg hun baan kwijt. De crisis is niet voorbij, maar wordt juist door het beleid van dit kabinet verlengd en verdiept.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer