Binnenland

Getouwtrek om mast voor snelwegreclame Houten

HOUTEN. Een 25 meter hoge reclamemast op een toplocatie, gericht op een miljoenen­publiek. Financieel gezien uiterst interessant als zo’n paal op jouw lapje grond kan worden gebouwd. Martijn Blitterswijk uit Houten ging ervoor, maar de gemeente Houten kruiste z’n pad. Nu ziet hij hoe diezelfde gemeente zíjn plan ten uitvoer brengt.

Steven van den Berg
14 May 2014 19:51Gewijzigd op 15 November 2020 10:41
HOUTEN. Een verzoek tot plaatsing van een reclamezuil langs de snelweg A27 op grond van Martijn Blitterswijk werd begin 2012 afgewezen. De gemeente wijzigde even later het bestemmingsplan voor een strook eigen grond zodanig dat ze aan de andere kant van d
HOUTEN. Een verzoek tot plaatsing van een reclamezuil langs de snelweg A27 op grond van Martijn Blitterswijk werd begin 2012 afgewezen. De gemeente wijzigde even later het bestemmingsplan voor een strook eigen grond zodanig dat ze aan de andere kant van d

Aan de ene kant razen auto’s voorbij op de snelweg A27, aan de andere kant rijdt het publiek op de drukke N409, de verbindingsweg tussen Houten en Nieuwegein. Het stukje grond dat Blitterswijk bezit, biedt een uitstekende locatie voor snelwegreclame.

Dat vonden ook de mensen van reclamemastexploitant A30­reclame uit Barneveld. In 2010 tekende Blitterswijk met dat bedrijf een intentieverklaring voor huur van de grond en de bouw van een mast. Wat dat Blitterswijk zou opleveren, houdt de Houtenaar liever voor zich. „Maar financieel was het héél interessant”, zegt hij met een glimlach.

Blitterswijk regelde een afspraak met de verantwoordelijke wethouder, Geerdes (VVD). Dat gesprek pakte niet zo goed uit als hij had verwacht. „Tot mijn grote verbazing vroeg Geerdes tijdens het gesprek aan de vertegenwoordigers van A30reclame of die paal niet aan de andere kant van de snelweg kon worden gezet. Daar heeft de gemeente Houten langs een industrieterrein namelijk een eigen stuk grond. De mensen van A30reclame gaven aan dat dit geen optie was, omdat ze met mij al een voorlopig contract hadden getekend.”

Blitterswijk heeft niet de indruk dat de opmerking van de wethouder als grap is bedoeld. „Uit het vervolg van de hele zaak blijkt ook dat het geen geintje was.” Ondanks het voor zijn gevoel wat vreemde gesprek dient hij eind 2011 toch een officieel verzoek in bij de gemeente. „Dat was bedoeld om uit te vinden of ik een bouwvergunning voor de reclame­mast kon aanvragen.”

Een paar maanden later, in februari 2012, komt het antwoord. Blitterswijk: „Het kwam erop neer dat we geen enkele kans van slagen hadden. Op mijn perceel rust het bestemmingsplan ”agrarisch” en dat staat de bouw van zo’n mast niet toe. Bovendien gaf de gemeente aan een strikt reclamebeleid te hanteren waarin is bepaald dat zulke vormen van reclame-uitingen binnen de gemeentegrenzen niet passen.”

Blitterswijk legt zich bij de situatie neer. „Als de regels hier mijn plan niet toestaan, dan is dat pech voor mij. Noem het ondernemersrisico.”

Terwijl hij het idee voor de reclamemast moet laten rusten, zit Houten niet stil. Een jaar na de afwijzing leest Blitterswijk een opmerkelijk bericht in een lokale krant. De gemeente blijkt bezig te zijn met een verruiming van het reclamebeleid en het aanpassen van het bestemmingsplan voor het stukje grond aan de overkant van de A27 dat de gemeente in eigendom heeft. Daarmee wordt ruimte gecreëerd voor de bouw van een eigen mast.

Dat zit Blitterswijk niet lekker. „Ik vind het niet kunnen dat een gemeente zo te werk gaat. Daarom heb ik tegen beide wijzigingen bezwaar aangetekend, maar mijn protest is ongegrond verklaard. De gemeente beweert dat mijn plan en haar plannen los van elkaar staan.”

Vorige maand werd duidelijk dat de gemeente Houten op korte termijn hoopt te starten met de bouw van de mast. Blitterswijk is van plan bewaar te maken tegen de bouwvergunning, die nog niet is afgegeven. „Ik heb de hoop opgegeven dat er op mijn stukje grond ooit een reclamemast komt, maar wil me niet zomaar gewonnen geven.”

Groene kant

Wethouder Geerdes van de gemeente Houten laat in een reactie weten dat het plan van Blitterswijk is gestrand omdat de gemeente geen grote mast aan de „groene zijde” van de A27 wil.

Volgens Geerdes houdt Houten vast aan het landschappelijk karakter daar. Aan de zuidkant, waar de gemeente de paal op eigen grond laat plaatsen, ligt een industrieterrein, en met die locatie heeft Houten geen moeite. Volgens de wethouder had de gemeente Houten al plannen voor een reclamemast aan de snelweg lang voordat Blitters­wijk met zijn idee kwam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer