Wanhoop en woede na Turkse mijnramp
ANKARA (ANP). Een dag na de ramp in een Turkse kolenmijn in Soma zijn reddingswerkers nog altijd bezig met een wanhopige zoektocht naar vermiste mijnwerkers. Het dodental liep woensdag op naar meer dan 274. Het drama, waarschijnlijk het ernstigste mijnongeluk ooit in Turkije, heeft tot een golf van geschokte reacties en protesten tegen premier Recep Tayyip Erdogan geleid.
De vrees bestaat dat nog 120 mijnwerkers in de mijn gevangenzitten. Reddingswerkers vonden woensdagmiddag geen levende mannen meer. Bij de mijn verzamelden zich familieleden van de mijnwerkers. „Mijn zoon is weg, mijn Mehmet”, huilde een vrouw.
De mijnwerkers kwamen dinsdag diep onder de grond in de val te zitten na een explosie en een brand. Tijdens de explosie waren bijna 800 mensen in de mijn.
Terwijl in de schachten vertwijfeld naar vermisten werd gezocht, reageerden mensen buiten woedend. In Soma floot een menigte premier Erdogan uit. De betogers riepen de premier en zijn regering op af te treden. Ze zouden te weinig hebben gedaan om mijnrampen te voorkomen.
Erdogan had kort tevoren in de plaats in het westen van Turkije een toespraak gehouden. Hij haalde daarin mijnongelukken uit de 19e eeuw in Engeland en de VS aan om erop te wijzen dat rampen overal kunnen gebeuren en van alle tijden zijn. De Turkse regering kondigde 3 dagen van nationale rouw af.
In de hoofdstad Ankara trokken honderden boze studenten op naar het ministerie van Energie om hun woede te uiten. De politie zette traangas en een waterkanon in tegen de betogers.
Vakbonden en andere organisaties hebben tot protest opgeroepen. Ze willen donderdag om 08.00 uur (Nederlandse tijd) 3 minuten stilte houden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Vakbonden hebben hun leden opgeroepen donderdag in het zwart gekleed te gaan.
Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte hebben Turkije gecondoleerd. Ook minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken bracht zijn medeleven over.
Timmermans schreef op zijn Facebookpagina dat het bijna 50 jaar geleden is dat zijn tante haar man verloor bij een mijnongeluk in Heerlen. „Dus ik weet dat zo’n verlies decennia nagalmt in iedere familie. Er is haast geen voorstelling van te maken hoezeer een gemeenschap getroffen zal zijn als er honderden doden te betreuren vallen”, aldus Timmermans.