Christenvervolging

„Duizenden christenen omgekomen door geweld”

In Syrië, Nigeria en de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn de afgelopen anderhalf jaar 4667 christenen omgekomen vanwege hun geloof. Dat meldde stichting Open Doors dinsdag.

Redactie kerk
13 May 2014 14:05Gewijzigd op 15 November 2020 10:39
Nigeria - demonstratie in verband met de ontvoering van de Nigeriaanse meisjes. Beeld EPA
Nigeria - demonstratie in verband met de ontvoering van de Nigeriaanse meisjes. Beeld EPA

De organisatie, die opkomt voor vervolgde christenen wereldwijd, publiceerde dinsdag voor het eerst de ”Geweldstop tien”. Daarin staan de tien landen waar geweld tegen christenen vanwege hun geloof het meest voorkomt. De lijst wordt aangevoerd door Nigeria, gevolgd door Syrië en Egypte. De Geweldstop tien verschilt van de tien bovenste landen in de ranglijst christenvervolging die Open Doors jaarlijks publiceert, omdat geweld één vorm van vervolging is.

Het geweld is gemeten in drie categorieën: een categorie met het aantal christenen dat is omgekomen vanwege het geloof; een categorie aanvallen op en sluitingen van kerken of andere christelijke eigendommen; en een laatste „brede” categorie van arrestaties, straffen, ontvoering, misbruik en aanranding, gedwongen huwelijken en fysiek geweld. De cijfers zijn gemeten over de periode november 2012 tot april 2014.

Het meest opvallend is het hoge aantal christenen dat vanwege hun geloof omkwam in de drie landen waar een burgerconflict woedt: Nigeria telt 2073 martelaren, Syrië 1479 en de Centraal-Afrikaanse Republiek 1115.

Vooral christenen in het noorden van Nigeria zijn extreem kwetsbaar, aldus Open Doors. De radicaal islamitische groepering Boko Haram pleegt herhaaldelijk aanslagen op christelijke enclaves en scholen. In het noorden leeft ook de islamitische Fulani-stam. Zij pogen vaak met geweld het land van christelijke boeren over te nemen.

In de onstabiele situatie in Syrië proberen jihadisten een Islamitisch Kalifaat te vestigen. Zij vallen christelijke dorpen en enclaves aan, regelmatig bijgestaan door het Vrij Syrisch Leger dat christenen beschouwt als aanhangers van het voormalig regime. De jihadisten passen eigenmachtig de sharia toe, bestraffen, mishandelen of ontvoeren christenen en dwingen vrouwen en meisjes om met islamitische mannen te trouwen. Van deze vormen van geweld zijn 4466 incidenten gerapporteerd.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn christenen het doelwit van Séléka-rebellen. Die slaagden er niet in de macht in het land over te nemen, maar ze hebben in sommige gebieden nog wel veel zeggenschap. Ook opvallend hoog is het aantal van 1539 aanvallen op kerken of christelijke eigendommen in dit land.

Nigeria, Syrië en de Centraal Afrikaanse Republiek staan dan ook op nummer 1, 2 en 4 van de Geweldstop tien. Egypte en Mexico nemen respectievelijk de derde en vijfde plaats in, wat voornamelijk komt vanwege de hoge score in de categorie van straffen, misbruik, ontvoeren, aanranding en fysiek geweld.

In Egypte gebeurt dit door radicale moslims. Ook scoort Egypte hoog op het aantal aanvallen op christelijke kerken en eigendommen: 829 incidenten. In het zuiden van Mexico dwingen traditionalistische Indiaanse groepen met geweld af dat christenen hun geloof afzweren en zich aanpassen aan hun tradities en rituelen. Hier werden 2203 incidenten gerapporteerd van arrestaties en geweld.

Voor alle landen geldt dat het daadwerkelijke aantal incidenten hoger kan liggen, maar dat niet overal evengoed toegang is tot informatie. Van Noord-Korea is zelfs zo weinig informatie te verkrijgen, dat Open Doors Noord-Korea heeft uitgesloten van deze top tien. Open Doors acht het desondanks zeer aannemelijk dat duizenden christenen in dit land sterven door honger en martelingen die ze ondergaan in gevangenissen en kampen.


Klik hier voor de Ranglijst Christenvervolging 2014.

Zie ook het dossier rd.nl/vervolgdekerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer