Kerk & religie

Grafkelder met zes skeletten in Goudse Sint-Janskerk gevonden

GOUDA. Tijdens archeologisch onderzoek in de Goudse Sint-Janskerk is een grafkelder met zes eeuwenoude skeletten gevonden. Volgens stadsarcheoloog Groenendijk, die de vondst maandag „zeer uitzonderlijk” noemde, gaat het om een in de achttiende eeuw overleden burgemeestersgezin.

Van onze correspondent
13 May 2014 08:21Gewijzigd op 15 November 2020 10:39
GOUDA. In de Goudse Sint Janskerk zijn begin dit jaar restauratiewerkzaamheden van start gegaan. Tijdens die werkzaamheden zijn in een grafkelder de skeletten gevonden van het gezin van burgemeester Melchior Gerard van Rietvelt die in het jaar 1700 overle
GOUDA. In de Goudse Sint Janskerk zijn begin dit jaar restauratiewerkzaamheden van start gegaan. Tijdens die werkzaamheden zijn in een grafkelder de skeletten gevonden van het gezin van burgemeester Melchior Gerard van Rietvelt die in het jaar 1700 overle

De grafkelder kwam open te liggen vanwege de vorige maand gestarte funderingswerkzaam­heden in het koorgedeelte van de langste kerk van Nederland. Eerder waren er al botresten gevonden en onder meer historisch bouwmateriaal, zoals grote spijkers, glas en handgrepen en versieringen van grafkisten.

De resten die nu zijn gevonden, zijn volgens J. Zuurmond, lid van de restauratiecommissie, zo goed als zeker van het zes leden tellende gezin van de in 1700 overleden burgemeester Melchior Gerard van Rietvelt. „Ze staan ook als zodanig in de grafboeken vermeld. Hij overleed op 45-jarige leeftijd. Zijn twee zoons werden niet ouder dan twintig. Ook zijn vrouw en twee dochters liggen in de grafkelder begraven. In de grafkelder werden verder handvatten van de lijkkisten, drie manchetknopen en een zakdoek aangetroffen.”

De stoffelijke resten worden volgens Zuurmond in Leiden onderzocht door een forensisch antropoloog. „We nemen monsters om, zo mogelijk, het DNA te kunnen bepalen. Daarna worden ze herbegraven in de kerk, al zal dat niet meer kunnen in dezelfde grafkelder, omdat die vanwege het funderingsherstel zal moeten wijken.

We zijn benieuwd of we nog meer vinden. Er waren acht grafkelders, waarvan het ons verbaasde dat die zo dicht onder de betonvloer van het koor lagen. Van twee ervan is nog onbekend wat ze bevatten. Omdat die zich precies onder het podium bevinden, zijn we gespannen over wat we daar eventueel nog aantreffen”, aldus Zuurmond.

Uitzonderlijk

Dat deze ongeschonden grafkelder nu is gevonden, is volgens Zuurmond zo uitzonderlijk omdat de kerk in eerdere eeuwen al diverse restauraties onderging. Bij de laatste restauratie, die in 1980 werd afgerond, werd echter het koorgedeelte niet meegenomen, omdat er toen geen reden was om de funderingen te herstellen.

Het funderingsherstel in het koor van de Sint-Janskerk is nodig omdat de veertien kolommen sinds ruim tien jaar aan het zakken zijn: 1 millimeter per jaar. Volgens Zuurmond staat de Sint-Janskerk niet op instorten, maar kon er niet nog jaren met de grondige aanpak worden gewacht. Het koor van de kerk wordt in verband met het herstel tot 1,5 meter diepte uitgegraven. Het werkterrein is in totaal 800 vierkante meter. Het restauratieproject duurt een jaar en kost ruim 2 miljoen euro.


Lees ook:

Restauratie wegzakkend koor Sint-Jan Gouda begonnen (fotoserie)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer