Binnenland

Streekambachten uit de Krimpenerwaard op de kaart

BERKENWOUDE. Om verstokte stedelingen het nabijgelegen platteland te laten ontdekken, hebben Schoonhoven, Gouda, Berg­ambacht en Vlist de handen ineengeslagen. Zaterdag presenteerden ze de VakmanschapMeesterschapRoute: een fietsroute langs oude en nieuwe ambachten in de streek. Peddelaars maken zo kennis met Schoonhovens zilverwerk, Stolkse kaas en Gouds gerstenat.

Dick den Braber
12 May 2014 15:23Gewijzigd op 15 November 2020 10:38
De zaterdag gepresenteerde VakmanschapMeesterschapRoute door de Krimpenerwaard leidt onder meer langs monumentale boerderijen in Berkenwoude.  beeld uit ”Panorama Krimpenerwaard”
De zaterdag gepresenteerde VakmanschapMeesterschapRoute door de Krimpenerwaard leidt onder meer langs monumentale boerderijen in Berkenwoude.  beeld uit ”Panorama Krimpenerwaard”

Meer inwoners van de Randstad moeten de schoonheid van het Groene Hart leren kennen, vinden de gemeenten. De weidse Krimpenerwaard ontvouwt zich pal naast Rotterdam en Gouda als groene oase in een steenwoestijn.

Toch kennen weinig stedelingen het gebied, weet stafmedewerkster Henny de Jong van de 
samenwerkende K5-gemeenten in de Krimpenerwaard. „Een hbo-stagiair bij ons heeft hier 
pas geleden onderzoek naar gedaan, voor zijn eindscriptie. De meeste mensen weten wel waar deze waard ongeveer ligt, maar ze komen er nauwelijks.”

Een fors aantal nieuwe fietspaden in het gebied moet de stedelingen prikkelen om de polders in te trekken. Een vernuftig netwerk van fietsknooppunten leidt de peddelende recreanten vervolgens over afgelegen karrensporen, langs dromerige dorpjes en door het statige stadje Schoonhoven.

Wilgenteenvlechters

Toch bevredigt deze oplossing niet helemaal, vindt De Jong. „Weinig mensen die de Krimpenerwaard doorkruisen, hebben een idee van de eigenheid ervan. De fietsknooppunten worden wel vaak gebruikt, maar mensen weten niet wat er allemaal gebeurt op de plaats waar ze langskomen. Overal zijn ondernemers ambachtelijk bezig.”

De zaterdag gepresenteerde VakmanschapMeesterschapRoute moet hierin verandering brengen. De route –gratis te downloaden of af te halen bij de lokale VVV’s, infopunten en gemeentehuizen– informeert over allerlei ambachten in het gebied. In Schoonhoven zwaaien uiteraard de deuren van het Nederlands Zilvermuseum open. Verderop onthult het Schoonhovens Edelambachtshuys zijn collectie antiek edelmetaal uit de zilverstad.

De route leidt verder langs kaasboerderijen in Berkenwoude en Stolwijk, wilgenteenvlechters in Ammerstol en –opengestelde– molens in Bergambacht, Haastrecht en Vlist. De boezemmolen in Haastrecht is alleen op zaterdagen geopend, de twee in Vlist op afspraak.

Woonhuismuseum

Het stadje Haastrecht blijkt ook een woonhuismuseum te herbergen: Bisdom van Vliet. Het interieur is sinds 1923 niet meer veranderd. In het oude stoomgemaal De Hooge Boezem is het Poldermuseum gevestigd. Er is een tentoonstelling te zien over duizend jaar strijd tegen water.

Een restaurant in de Veerstraat serveert –naar eigen zeggen regionale– kaassoep. De aanwezige horeca en picknickplaatsen langs de route staan op de plattegrond aangegeven.

Pijpenmakers

De route voert ook langs Gouda. Een plattegrondje van de binnenstad in de folder wijst –net als in Schoonhoven– de weg naar allerlei bezienswaardigheden. Met een stadswandeling ontdekken recreanten zo de eeuwenoude Goudse Glazen in de Sint-Janskerk, de voormalige Goudse Plateelfabrieken (voor beschilderd Hollands aardwerk) en het Kaas- en Ambachtenmuseum in de Goudse Waag.

Daar demonstreren pijpenmakers regelmatig het vervaardigen van de kenmerkende Goudse kleipijp, weet De Jong. „Gouda brengt hun werk de laatste jaren steeds meer onder de aandacht. De pijpenmaker is namelijk aan het verdwijnen.” In de 18de eeuw telde de stad 350 pijpenfabrieken. Nu telt de stad nog slechts drie goudsepijpenmakers.

Gouds bier

De folder wijst ook op een minder bekend product uit Gouda: bier. Dankzij zijn ligging aan de belangrijkste vaarroute door Holland, ontstonden in de 14e eeuw de eerste bierbrouwerijen in Gouda. Een eeuw later telde de stad liefst 200 brouwerijen. Samen produceerden ze zo’n 17 miljoen liter bier per jaar, vooral voor de export naar Vlaanderen. Ze zijn nu allemaal verdwenen – op één na. Maar de in 2012 opgezette Stadsbrouwerij de Goudsche Leeuw brouwt haar gerstenat eigenlijk in De Meern.

Kinderen kunnen overigens prima meefietsen, denkt De Jong. „Er valt van alles voor ze te beleven.”

Kijk op www.welkomingouda.nl en www.vvvschoonhoven.nl om de route te downloaden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer