Dalai lama: democratie is beste systeem
DEN HAAG (ANP). De democratie is volgens de dalai lama de beste staatsvorm. Dat zei de geestelijk leider van de Tibetanen maandag tegen Tweede Kamerleden in Den Haag.
Hij bewondert het democratische systeem omdat de bevolking daarin invloed heeft op de regering. Nederland behoort aan het Nederlandse volk, niet aan de politieke partijen, hield hij de Kamerleden voor.
De dalai lama, die zijn toespraak af en toe onderbrak met z’n bekende schaterlach, roemde de inzet van de Europese Unie voor het door China bezette Tibet. „De EU is een van de bronnen van onze inspiratie”, naast de VS en Canada, zei hij.
Hij is „optimistisch” over de ontwikkelingen in China en de kans op een nieuwe dialoog met de machthebbers. Hij omschreef president Xi Jinping als een „praktische persoon”. Het land verandert volgens de religieuze leider. Hij ziet meer vrijheid en openheid en steeds meer mensen zetten zich volgens hem in voor politieke hervormingen in het land dat sinds het eind van de jaren 40 wordt geregeerd door de communistische partij. De mensen die streven naar hervormingen zouden „meer morele steun” moeten krijgen.
De Nobelprijswinnaar is een symbool van geweldloos verzet van de Tibetanen tegen de bezetting van hun thuisland. China ziet de boeddhistische monnik echter als een separatist, omdat hij meer autonomie wil voor Tibet. Het Nederlandse kabinet is tegen een onafhankelijk Tibet en vindt dat het onderdeel van China moet blijven. Premier Mark Rutte zei vorige week dat de dialoog over autonomie voor het gebied wel weer moet worden geopend.
De dalai lama vindt het geen probleem dat hij Rutte niet heeft ontmoet tijdens zijn driedaagse (privé)bezoek aan Nederland. Zijn voornaamste doel is het ontmoeten van mensen en zijn publiek aansporen tot harmonie en menselijke waardigheid. „Verandering begint bij individuen”, zei hij.