Buitenland

EU-parlementsvoorzitter valt Merkel aan

BERLIJN (ANP). Met nog 2 weken te gaan voor de Europese verkiezingen heeft de Duitse voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, hard uitgehaald naar bondskanselier Angela Merkel. Reden is het feit dat de CDU-leidster prijkt op verkiezingsposters terwijl ze helemaal geen kandidaat is.

12 May 2014 07:04Gewijzigd op 15 November 2020 10:37

De christendemocraten moeten de mensen niet voor de gek houden, aldus de sociaaldemocraat Schulz, kandidaat van de SPD. „Ik vind het merkwaardig dat de CDU noch haar nationale noch haar EU-brede kandidaten naar voren schuift, maar mevrouw Merkel op lantaarnpalen plakt”, zegt hij in de krant Bild am Sonntag. „Dat is een poging om mensen voor dom te verslijten, want mevrouw Merkel doet niet mee.”

De CDU en zusterpartij CSU zien op hun beurt weinig in Schulz. Vooral zijn economische inzichten voor Europa zijn hen een doorn in het oog. „De façade en de man komen weliswaar uit Duitsland. Maar de stem en inhoud komen uit de schuldenlanden”, stelde secretaris-generaal Andreas Scheuer van de CSU onlangs. „Het zou fataal zijn voor de stabiliteit in Europa als socialisten en sociaaldemocraten het roer zouden overnemen”, waarschuwt hij.

Zijn partij moet zich juist wegens haar kritische toon jegens Europa verdedigen tegen beschuldigingen van populisme. In het ‘Europaplan’ van de CSU wordt onder meer gewaarschuwd voor de toestroom van Bulgaren en Roemenen en de gevolgen voor de sociale voorzieningen. Ook is men fel gekant tegen de toetreding van Turkije.

Schulz op zijn beurt kijkt met zorg naar de populariteit van radicale populistische partijen waaronder de PVV . „De toeloop bij de rechts-populisten is mij een grote zorg”, aldus de voorzitter van het Europees Parlement. De eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD) vindt hij maar niks. Wie de EU vergelijkt met Noord-Korea, zoals AfD doet, hoort niet in het Europees Parlement, stelt hij. „Vandaag de dag al zitten er 90 vertegenwoordigers van extreemrechtse en populistische partijen in het Europees Parlement, na de verkiezingen kunnen het er 120 tot 140 zijn”, waarschuwt Schulz. „Deze partijen hebben voor alles een zondebok, maar voor niets een oplossing.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer