Einde wekelijkse tv-kerkdienst op publieke net in zicht
EDE. Binnen enkele weken komt een einde aan het wekelijks uitzenden van een kerkdienst via de publieke omroep.
Dat bleek zaterdag tijdens de generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV). De vergadering besprak de rapportage van de deputaten mediazaken, die vanuit de GKV betrokken zijn bij de Zendtijd voor Kerken.
Zendtijd voor Kerken verdwijnt nog dit jaar door de stopgezette overheidsfinanciering. Tegelijkertijd is er op zondagmorgen op de publieke netten geen ruimte meer voor een uitzending van een kerkdienst, vanwege het geringe aantal kijkers naar deze dienst. Deputaat D. Scheepstra: „Afgelopen zondag trok de uitzending 17.000 kijkers. Dat is ver onder de minimumeis om een programma te kunnen handhaven.”
Volgens Scheepstra beziet de Evangelische Omroep (EO) of het mogelijk is om het format voor de tv-kerkdiensten aan te passen. Het samenkomst-idee wordt hierbij verlaten. In plaats daarvan komt er een meditatief programma, dat wordt opgenomen in een kapel in Utrecht. Er worden tien predikanten aangezocht om vanaf september elk vijf uitzendingen te verzorgen. Het verkondigde element hierin duurt ongeveer een kwartier.
De deputaten betreuren het einde van de tv-diensten, maar concluderen dat hiervoor geen overheidsgeld meer beschikbaar is. „Laten we ons als kerk dan richten op de vraag hoe we samen met de EO het verspreiden van de boodschap van het Evangelie via radio en tv kunnen verstreken.”
Het verdwijnen van de tv-diensten leidde er bij de synodevergadering nog bijna tot opheffing van het deputaatschap mediazaken. Toch krijgen de deputaten nog drie jaar respijt, onder meer om met een rapport te komen over de vraag hoe de kerken via nieuwe media, zoals internet, alternatieven voor de tv-kerkdienst kunnen ontwikkelen.
Een achterhoedegevecht, concludeerde synodelid ds. W. van der Schee. Er bestaan al zoveel nieuwe initiatieven op internet, een deputaatschap zal daaraan nog weinig toevoegen, concludeerde hij.