Economie

Berlusconi wil Parmalat redden

De Italiaanse premier Berlusconi wil het in nood geraakte voedingsmiddelenconcern Parmalat redden. Het bedrijf behoort tot „de rijkdom van het land”, verklaarde hij zaterdag tijdens een eindejaarspersconferentie.

ANP
22 December 2003 08:15Gewijzigd op 14 November 2020 00:49

Het ministerie van Economische Zaken gaat een reddingsplan opstellen, aldus de premier. Het financiële schandaal begon vrijdag steeds omvangrijker te worden. De grootste zuivelproducent van Italië onthulde toen dat een bedrag van bijna 4 miljard euro onvindbaar is.

Het geld had in de vorm van 3,95 miljard euro in contanten en andere zekerheden in bezit moeten zijn van een dochteronderneming op de Caymaneilanden. De Amerikaanse bank Bank of America betwist echter of dit geld er daadwerkelijk is. Een verklaring die op het bestaan ervan zou duiden, is door de bank vals verklaard.

De mededeling was voor de directie reden om vrijdagavond in spoedberaad bijeen te komen. Parmalat heeft tijdens de bijeenkomst besloten alle informatie over de verdwenen miljarden aan justitie over te dragen. Die kijkt nu naar eventuele fraude en valse accountantsverklaringen, zo is uit justitiële bron vernomen.

Het schandaal rond Parmalat leidde vrijdag tot paniek op de financiële markten in Italië. Beleggers dumpten hun aandelen de afgelopen dagen massaal, wat tot een koersdaling leidde van meer dan 85 procent. Het bedrijf is nu op de beurs 245 miljoen euro waard, tegen 1,8 miljard een week geleden.

De kredietbeoordelaar Standard & Poor’s gaf vrijdag Parmalat opnieuw een lagere waardering. Het bedrijf heeft nu een zogeheten D-rating. Dat betekent in feite dat analisten eigenlijk niet meer weten wat ze met het concern aanmoeten en dat ze twijfelen aan de betrouwbaarheid van de informatie van de onderneming.

Parmalat heeft tegen de 7 miljard euro aan schulden. Normaal gesproken zouden de schulden niet zo veel problemen hebben opgeleverd, omdat het concern veel winst maakt. Maar inmiddels wordt in Italië gevreesd dat de koersval op de beurs en de problemen bij de dochteronderneming op de Caymaneilanden het concern wel eens fataal kunnen worden. Daarmee zou een van de grootste zuivelproducenten in de wereld verloren gaan. Parmalat heeft bijna 35.000 werknemers in dertig landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer