Jeugdwerk verliest definitief subsidie
De landelijk werkende christelijke jeugdwerkorganisaties raken definitief hun overheidssubsidie kwijt. Dat is duidelijk geworden uit de stemmingen die in de Tweede Kamer plaatsvonden met betrekking tot de begrotingsbehandeling van het ministerie van VWS.
Een amendement van kamerlid Tonkens (GroenLinks) en een motie van kamerlid Van der Staaij (SGP), die beide als inzet hadden de subsidies aan landelijke jeugdorganisaties (gedeeltelijk) te handhaven, kregen donderdag onvoldoende stemmen.
Voor de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) betekent dit ruim 350.000 euro minder aan inkomsten per jaar. De Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) krijgt niet langer de 150.000 euro aan subsidie. En de Christelijke Gereformeerde Jongerenorganisatie (CGJO) en het Landelijk Contact Jeugdverenigingen (LCJ) van de Christelijke Gereformeerde Kerken verliezen hun overheidsbijdrage van ruim 87.000 euro.
De jeugdorganisaties die hun subsidie verliezen, behouden in 2004 -in het kader van een afbouwregeling- nog 90 procent van de instellingssubsidie. In 2005 wordt dat teruggebracht tot 60 procent, waarna het recht op subsidie helemaal vervalt.
Bij de begrotingsbehandeling van VWS is in totaal voor 8 miljoen aan subsidie voor jeugdorganisaties geschrapt. Daartegenover heeft de Kamer ingestemd met een nieuwe regeling waarbij iets minder dan 3 miljoen (2,9) euro gaat naar de vrijwilligersorganisatie CiviQ, en 4 miljoen euro naar burgerlijke gemeenten. Christelijke jeugdwerkorganisaties kunnen bij CiviQ aankloppen voor subsidiëring van vrijwilligersprojecten. Wie daarvoor in aanmerking te komen, is nog onduidelijk.
Doordat de HGJB het grootste deel van zijn inkomsten ontvangt van leden, donateurs en kerkelijke gemeenten, wordt het voortbestaan van de organisatie niet bedreigd. Wel lijkt het onvermijdelijk dat het subsidieverlies ingrijpende consequenties zal hebben voor het hervormd-gereformeerde jeugdwerk. Om dat zo veel mogelijk te voorkomen, werkt de HGJB aan een plan van aanpak.
Bij de JBGG bedraagt de subsidieomvang 30 procent van het algemene budget, zegt directeur J. H. Mauritz. Hij vindt het „heel schrijnend” dat een vrij klein subsidiebedrag (gezien door de bril van de overheid) niet meer voor dit werk besteed kan worden. „De SGP heeft zich uitermate goed ingezet en kreeg ook steun van de oppositie. Maar het CDA was niet te vermurwen, het heeft in feite de christelijke organisaties laten vallen. Terwijl er, naast de 2,9 miljoen naar CiviQ, 4 miljoen euro naar de burgerlijke gemeenten toegaat, ten bate van lokale jeugdwerkprojecten.”
De JBGG zal de kerken vragen meer steun te geven. Daarnaast zal geprobeerd worden het aantal donateurs uit te breiden. Een concreet plan is er nog niet. Mauritz: „Eerst is er volgend voorjaar de actie voor het evangelisatiewerk die we op touw hebben gezet. Daarna zullen we aandacht gaan vragen voor het eigen jeugdwerk.”
Ook het LCJ is zich aan het bezinnen op verschillende scenario’s, zegt bestuurslid H. W. A. Kok. „We hebben aan onze commissie financiële zaken gevraagd een en ander uit te werken. De commissie is daar druk mee bezig, maar de mogelijke scenario’s zijn nog niet in het bestuur behandeld. Nu verstrekken we bijvoorbeeld verwerkingsmateriaal gratis aan de jeugdverenigingen. We zullen moeten kijken of dat in de toekomst nog steeds haalbaar is. Voor ons is de subsidiestop een hele klap: 50 procent van de begroting. Maar we hebben de subsidie van de Heere gekregen, en verwachten van Hem nu ook raad.”