Economie

Arbeidstijden worden soepeler

Het kabinet wil de wettelijke bepalingen over het maximumaantal werkuren en de nachtarbeid vereenvoudigen. De regels over het verrichten van overwerk kunnen zelfs uit de wet.

ANP
19 December 2003 21:07Gewijzigd op 14 November 2020 00:49

Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vrijdag voorstellen over vereenvoudiging van de Arbeidstijdenwet naar de Tweede Kamer gestuurd. De voorstellen vloeien voort uit afspraken die al waren gemaakt door het eerste kabinet-Balkenende. Door de wijziging sluit Nederland beter aan op de internationale normen, wat de arbeidsmarktpositie van Nederland kan versterken.

De Geus vindt het voldoende om alleen nog een maximumarbeidstijd van twaalf uur per dag en zestig uur per week in te stellen. Het is dan aan werknemers en werkgevers om op collectief en individueel niveau afspraken over arbeids- en rusttijden per dag of per week te maken.

Wel zijn er beperkingen. Zo mag een werknemer in een periode van dertien weken gemiddeld maximaal 48 uur per week werken. De maximale tijd die nachtarbeiders mogen werken wordt vastgesteld op tien uur per dienst, maar mag in dertien weken niet meer dan acht uur per dienst zijn. Bepalingen over de rusttijden na nachtdiensten, het maximumaantal nachtdiensten en opeenvolgende nachtdiensten worden geschrapt.

Werken op bijzondere tijdstippen moet worden afgesproken in een CAO, met de ondernemingsraad of met een individuele werknemer. Zondag moet zo veel mogelijk de gebruikelijke rustdag blijven. Dat is ook zo afgesproken in het buitenland.

Vakcentrale FNV is verbijsterd door het voorstel. „De Nederlandse economie moet er kennelijk bovenop geholpen worden door sociale dumping”, aldus vice-voorzitter K. Roozemond. Zij bestrijdt dat de wijzigingen aansluiten bij internationale normen. „De Geus zoekt het minimumniveau in Europa op. De richtlijn van de Europese Unie is alleen een bodemvoorziening.”

De FNV vreest dat de werkdruk verder zal toenemen als werkgevers de ruimere werktijden in het voorstel zullen toepassen. „Dat leidt dan tot meer ziekte en uitval van werknemers”, zegt Roozemond.

De werkgevers zijn wel blij met het besluit. „We krijgen nu meer ruimte en flexibiliteit in de werktijden en dat is goed voor de arbeidsproductiviteit”, aldus H. van Haastert, secretaris arbeidsvoorwaarden van werkgeversvereniging MKB-Nederland. Volgens haar kunnen werknemers nu ook beter hun werk en hun privé-leven op elkaar afstemmen. Vakbond De Unie is het daarmee eens. Het voorstel verhoogt de keuzevrijheid voor werknemers, zegt voorzitter J. Teeuwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer