Pijpleiding brengt tuinders Westland koolstofdioxide
In de volksmond heet hij de Joop den Uyl-pijp. Een stalen buis van 80 kilometer, begin jaren zestig aangelegd tussen de Rotterdamse en de Amsterdamse haven, zal midden 2005 de tuinders in het Westland van CO2 voorzien.
Een samenwerkingsverband van drie bedrijven, Syens Energy, VolkerWessels en Hoek Loos, wil de zuivere CO2, afkomstig van de Shell-raffinaderij, via de leiding gaan vervoeren en aan de tuinders leveren. Dit milieuvriendelijke project leidt tot een reductie van de CO2-emissie van ruim 300.000 ton per jaar.
De leiding, indertijd aangelegd als werkgelegenheidsproject op initiatief van PvdA-coryfee Den Uyl, toen wethouder van Economische Zaken in Amsterdam, was bedoeld om ruwe olie uit Rotterdam naar Amsterdam te vervoeren voor raffinage. Er heeft nooit één druppel olie door gestroomd, omdat de kosten te hoog waren.
De bedrijven zijn nu bezig met controle van de pijp, die pal langs ongeveer 60 procent van de Nederlandse tuinbouwbedrijven loopt. Volgens directeur H. Tiemeijer van Syens bepaalt dat mede hoeveel de combinatie voor de overname wil betalen aan de eigenaren: de gemeente Amsterdam en de staat.
Tuinders gebruiken CO2 in de kassen om de groei van planten te stimuleren en de kwaliteit van de kweek te verbeteren. Nu nog leiden ze de rookgassen naar binnen die bij het verwarmen van de kassen vrijkomen. Maar die CO2 is niet zo zuiver. Bovendien komen er veel minder rookgassen vrij in de zomer, als de temperatuur stoken overbodig maakt.
Volgens Tiemeijer is de interesse bij tuinders in het Westland zeer groot, wegens de gunstige prijs en omdat de levering bijdraagt aan de milieudoelstellingen van de sector. De combinatie onderzoekt nog levering van CO2 aan andere glastuinbouwgebieden in Noord- en Zuid-Holland.