Kerk & religie

Vlaams religieus erfgoed geïnventariseerd

BRUSSEL. Al het religieus erfgoed van Vlaanderen en Brussel is geïnventariseerd. Twee Vlaamse ministers kregen de ”Atlas van het religieus erfgoed in Vlaanderen” maandag in Brussel overhandigd.

Redactie kerk
7 May 2014 10:39Gewijzigd op 15 November 2020 10:32
BRUSSEL. Het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur inventariseerde het religieus erfgoed in Vlaanderen. Foto: Abdij van Park te Leuven.  beeld CRKC
BRUSSEL. Het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur inventariseerde het religieus erfgoed in Vlaanderen. Foto: Abdij van Park te Leuven.  beeld CRKC

De atlas is een initiatief van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC). Het instituut is het door de Vlaamse overheid erkende expertisecentrum voor religieus erfgoed in Vlaanderen en Brussel. Het is gevestigd in een abdij te Leuven.

Het centrum hoopt dat het rapport een instrument wordt „om het beleid rond behoud en beheer van religieus erfgoed op een duurzame manier verder uit te bouwen.” De atlas geeft een overzicht van het erfgoed van zes geloofsgemeenschappen: de anglicaanse, islamitische, joodse, orthodoxe, protestantse en rooms-katholieke.

De Rooms-Katholieke Kerk in Vlaanderen telt 1786 erkende geloofsgemeenschappen of parochies, meldt het rapport. Elke geloofsgemeenschap heeft minstens een (hoofd)gebouw, bestemd voor de eredienst. Meer dan de helft van deze gebouwen is in zijn geheel (38 procent) of gedeeltelijk (15 procent) als monument beschermd.

In België hebben de provincie­besturen ook veel energie gestoken in het op een rij zetten van de inventaris van kerkgebouwen. De provincie Limburg heeft het hoogste aantal digitale inventarissen van erfgoedobjecten (70 procent). Dertig Vlaamse parochiekerken herbergen in totaal 69 kunstwerken of verzamelingen, die zijn opgenomen in de Vlaamse topstukkenlijst.

De atlas geeft ook een overzicht van de bezittingen van 50 mannenkloosters en 251 vrouwenkloosters in Vlaanderen en Brussel. Zij beheren in totaal 1038 kloosters of huizen.

Vlaanderen telt verder 42 erkende protestantse geloofsgemeenschappen, 28 islamitische, 13 orthodoxe, 7 anglicaanse en 
6 joodse. Vier protestantse kerken zijn als monument beschermd. Daarnaast zijn drie orthodoxe kerken, twee synagogen en één erkende anglicaanse kerk beschermd als monument.

Voor het onroerend erfgoed beperkte het onderzoek zich tot de gebouwen van de openbare eredienst. Voor het roerend erfgoed werden objecten, archieven en bibliotheken onder de loep genomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer