Minder faillissementen maar niet in de horeca
HILVERSUM (ANP). Tegen de algemene trend in is het aantal faillissementen in de horeca in de eerste 4 maanden van dit jaar gestegen. In veruit de meeste sectoren neemt het aantal bankroeten sinds september juist gestaag af.
In de horeca gingen 178 bedrijven over de kop, 12 procent meer dan in de eerste 4 maanden van 2013. Over de hele linie daalde het totaal aantal faillissementen van bedrijven en instellingen met 18 procent tot 3470.
Volgens de website Faillissementsdossier.nl, die het aantal faillissementen registreert, gingen er opvallend meer hotels bankroet. Het waren er 18, tegen 11 in dezelfde periode vorig jaar.
In de hotelsector is volgens analist Frank Meeuwsen van onderzoeksbureau Foodstep een prijzenslag aan de gang die er mede de oorzaak van is dat hotels omvallen. „Hotels buitelen over elkaar heen met aanbiedingen en goedkopere arrangementen. Dat heeft de winstmarges flink onder druk gezet”, zegt hij.
Voor de hele horeca geldt volgens hem in het algemeen dat veel bedrijven door de slechte economische omstandigheden in de afgelopen jaren nauwelijks vet op de botten hebben, waardoor zij het niet redden.