Buitenland

„Gurlitt laat kunst aan buitenland na”

MÜNCHEN (ANP/DPA). De enorme kunstverzameling van de dinsdag overleden Duitse verzamelaar Cornelius Gurlitt (81) is nagelaten aan een buitenlands kunstinstelling. Dit staat volgens Duitse media in het testament van Gurlitt. De Süddeutsche Zeitung bericht woensdag dat Gurlitt maanden voor zijn dood heeft laten vastleggen dat zijn schat aan schilderijen naar een buitenlands instituut gaat.

6 May 2014 22:38Gewijzigd op 15 November 2020 10:31

De erfgenamen zullen zich echter moeten neerleggen bij de resultaten van onderzoek naar de omstreden verzameling. Gurlitt heeft een maand geleden met Duitse overheden afspraken gemaakt over wat er met eventuele ‘roofkunst’ gebeurt. Gurlitt is de zoon van Hildebrand Gurlitt, die als de kunsthandelaar van de Duitse dictator Adolf Hitler bekend stond. Hitler en andere vooraanstaande nazi’s maakten systematisch en op zeer grote schaal kunstwerken afhandig van hun slachtoffers, vooral Joden.

Met het onderzoek moet worden vastgesteld of de verzameling werken bevat die door nabestaanden van slachtoffers van de nazi’s kunnen worden teruggeëist. In dergelijke gevallen moet die kunst worden overgedragen.

In 2011 trof de Duitse douane in het appartement van Gurlittt 1400 schilderijen aan, maar de vondst werd pas eind vorig jaar bekend. Hildebrand Gurlitt had de kunstwerken in dubieuze omstandigheden in bezit gekregen in de nazi-tijd (1933-1945). Onder de werken waren schilderijen van Pablo Picasso, Marc Chagall, Henri Matisse en Duitse expressionisten als Emil Nolde en Max Beckmann. Later werden in het huis van Cornelius Gurlitt in de Oostenrijkse stad Salzburg nog eens 60 werken van wereldberoemde kunstenaars gevonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer