Academische palliatieve zorg start
In Nijmegen is het Kenniscentrum Palliatieve Zorg Oost-Nederland van start gegaan.
Het kenniscentrum is het resultaat van het overheidsbeleid om de kennis over de zorg voor stervenden op wetenschappelijk niveau te brengen. Er ontstaan drie kenniscentra palliatieve zorg, in Amsterdam met het profiel huisarts- en verpleeghuisgeneeskunde, in Rotterdam/Utrecht medische oncologie en psychologie en in Nijmegen/Maastricht ethiek en verplegings- en zorgwetenschappen.
Patiënten met ingewikkelde zorgvragen bij het einde van het leven kunnen terecht in de polikliniek palliatieve zorg of op een speciale afdeling. Het Nijmeegse St.-Radboud-ziekenhuis heeft vijf bedden ingericht voor patiënten met complexe palliatieve zorgvragen waarmee ze niet op een gewone verpleegafdeling of in een verpleeghuis of hospice kunnen worden behandeld.
Op de poli komen vooral terminale patiënten met klachten zoals aanhoudende misselijkheid, verstopping van de darmen en hevige pijn. Tijdens hun bezoek kunnen ze een kortdurende, ziekenhuisgebonden behandeling ondergaan.
Binnen het kenniscentrum worden naast de patiëntenzorg ook twee andere academische taken verricht. Er heeft wetenschappelijk onderzoek plaats naar de behandeling van darmverstoppingen, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, verwardheid en onrust. Met deze onderzoeken wordt de basis gelegd voor nieuwe behandelmethoden die medewerkers van de nieuwe polikliniek en de verpleegafdeling op patiënten toepassen. Daarnaast is het de taak van het kenniscentrum de verworven kennis door te geven aan andere medisch specialisten, verwijzers en opleiders.