Kerk & religie

Predikanten NGK spreken twijfels uit

AMSTERDAM. De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) moeten zich er meer van bewust zijn dat predikanten twijfels over het christelijk geloof kunnen hebben. Ds. J. M. Mudde: „Er zijn predikanten die in stilte weg groeien bij onze kerken. Dat moet de kerken tot een zelfonderzoek voor Gods aangezicht brengen.”

Redactie kerk
1 May 2014 15:36Gewijzigd op 15 November 2020 10:25
Beeld RD
Beeld RD

In het donderdag verschenen Informatieboekje 2014 voor de Nederlands Gereformeerde Kerken gaat ds. Mudde uit Haarlem in op het thema ”omgang met geloofstwijfel”. Hij bevroeg predikanten die dienstdoen in de NGK naar hun twijfels en aanvechtingen. Van de 87 predikanten vulden er 35 een vragenlijst in.

Uit de resultaten blijkt dat predikanten in de NGK om uiteenlopende redenen twijfelen. „De ene predikant worstelt met de vraag of God hem wel echt aanvaard heeft. Het Godsvertrouwen van een andere predikant wordt aangevochten door een diep teleurstellende ervaring met de gemeente van Jezus Christus.”

Andere predikanten –aantallen worden niet genoemd– twijfelen soms aan de historiciteit van schepping, zondeval en zondvloed, het bestaan van God en de wederkomst van Christus. „Veel” predikanten die dienstdoen in de NGK zijn van mening dat „het met de schepping beduidend ingewikkelder toeging dan je uit Genesis 1 zou kunnen vermoeden.”

Ook over het behoud van de mensheid als geheel leven veel vragen, aldus ds. Mudde. Een predikant schrijft: „Ik ben gaan geloven dat God veel meer mensen dan wij voor mogelijk achten „door het oordeel heen” en op een „verrassende manier” kan en gaat redden (…) Ik ben overtuigd geworden dat de Bijbel naast echte openbaring en Gods Woord ook een echt menselijk boek is, met menselijke fouten en gebreken.”

Predikanten die twijfelen, ervaren dat soms als zwaar of zelfs heel zwaar. En soms gaat die twijfel niet meer weg, aldus ds. Mudde. Toch voert volgens hem de Zeeuwse wapenspreuk ”Luctor et emergo” (ik worstel en kom boven) de „boventoon.”

Er zijn ook predikanten die helemaal geen geloofstwijfels kennen. Iemand schrijft: „Ik reageer op deze enquête omdat ik bang ben dat alleen twijfelaars zullen reageren en daarmee zou Gods Geest tekort worden gedaan.”

Volgens meerdere predikanten bestaat er een grens in het spreken over twijfels. „Het mag niet zo zijn dat je met je twijfels anderen van God, Zijn Woord en de confessie vervreemdt. Als predikant ben je er om het geloof van de ander te bouwen, niet om af te breken.”

In het Informatieboekje van de NGK staat dit keer geen statistisch overzicht. De reden is niet dat de cijfers er niet zijn, „maar eenvoudig ter herinnering aan het voor de Bijbel zo wezenlijke feit dat aantallen heel betrekkelijk zijn. Als Gideon het land van de Midjanieten moet verlossen, wint hij de strijd niet dankzij het grote aantal krijgers, maar dankzij de hulp van God.”

Het Informatieboekje bevat volgend jaar twee statistische overzichten: van 2013 en 2014. Uit het vorig jaar verschenen boekje blijkt dat de NGK, die in de jaren zestig ontstonden uit de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, ongeveer 33.000 leden tellen.


Digibron:

NGK-jaarboek: Geef diaconaat aandacht - informatieboekje 2013 (Reformatorisch Dagblad, 17-05-2013)

Ledental NGK neemt licht toe : Jaarboek publiceert enquête over Israël - informatieboekje 2012 (Reformatorisch Dagblad, 02-05-2012)

Ledental NGK fors gestegen : „Tweede dienst staat onder druk” - informatieboekje 2011 (Reformatorisch Dagblad, 17-05-2011)

„Op naar vereniging NGK en GKV in 2016” – informatieboekje 2010 (Reformatorisch Dagblad, 30-04-2010)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer