Binnenland

„Bizar dat Van der G. nu al vrijkomt”

TILBURG. Tot veler ongenoegen komt Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, vrijdag vrij. De Tilburgse politicus Hans Smolders, indertijd chauffeur van Fortuyn: „Ik kan het niet over mijn lippen krijgen dat Van der G. beveiligd zou moeten worden.”

J. Visscher
1 May 2014 11:50Gewijzigd op 15 November 2020 10:25
Hans Smolders en Pim Fortuyn op het partijkantoor van de LPF. beeld Smolders
Hans Smolders en Pim Fortuyn op het partijkantoor van de LPF. beeld Smolders

Smolders was op 6 mei 2002 getuige van de moord op Fortuyn. Hij ging Volkert van der G. achterna en seinde de politie in. Van der G. bedreigde Smolders met zijn vuurwapen. „Achteraf heb ik gedacht: Ik liep gevaar, ik heb een vrouw en kinderen. Het was alsof we in een surrealistische film zaten. Fortuyn stond hoog in de peilingen, was een potentiële minister-president. Hij was geliefd. Maar hij werd ook gedemoniseerd, voor racist uitgemaakt. Ik had niet gedacht dat de strijd met kogels zou worden gevoerd. Overmand door emoties heb ik, bij het benzinestation waar Van der G. gearresteerd werd, geroepen: „Wim Kok (destijds premier, JV), heb je nu je zin?””

Vrijdag zal Smolders in Rotterdam deelnemen aan een demonstratie van Fortuynaanhangers. Vergeefs probeerde hij, middels een petitie, te bewerkstelligen dat Van der G. zijn volledige straf van achttien jaar uit zou zitten, en niet na twee derde deel vrij zou komen. „Het is toch bizar dat de moordenaar van Fortuyn na twaalf jaar vrijkomt. Rechters hebben een wereldvreemde, politieke uitspraak gedaan. Van der G. pleegde een regelrechte aanslag op de democratische rechtsstaat.”

Ondanks zijn weerzin tegen 
Van der G. hoopt Smolders niet dat wraaklustige Fortuyn­aanhangers Van der G. iets aandoen. „Wat Van der G. heeft gedaan is onvergeeflijk. Ik kan het niet over mijn lippen krijgen dat hij beveiligd moet worden. Maar ik vind wel dat mensen hun handen thuis moeten houden. We leven in een rechtstaat. Als we het principe ”oog om oog, tand om tand” toepassen, wordt het een janboel. Ik zeg er wel meteen bij: rechters hebben met hun wereldvreemde uitspraak de rechtsstaat geen dienst bewezen.”

Wat Smolders nog altijd het meest dwarszit, is de „haat­campagne” die volgens hem tegen Fortuyn is gevoerd. „Mannen als Wim Kok, GroenLinksleider Rosenmöller en D66-voorman De Graaf hebben in de verkiezingscampagne van 2002 een eng klimaat rond Fortuyn geschapen. De sfeer werd steeds beangstigender. Je mag het oneens zijn met bijvoorbeeld het vreemdelingenstandpunt van Fortuyn. Ja, het klopt dat hij er zelf wat van kon. Maar Fortuyn is afgeschilderd als een racist, een gevaarlijke man. Kok had daar als premier publiekelijk op televisie afstand van moeten nemen. Fortuyn was geen gevaarlijke man, geen racist. Ik weet het van nabij. Ik zeg natuurlijk niet dat Kok Volkert van der G. opdracht tot de moord heeft gegeven, maar vind wel dat Kok indirect medeverantwoordelijk is voor de dood van Fortuyn. Is dat een heftige uitspraak? Kok had nooit met de hetze tegen Fortuyn mee mogen meedoen.”

Ook stoort het Smolders nog altijd dat Fortuyn geen beveiliging had. „Wilde Fortuyn dat niet? Nou, hij heeft wel degelijk indirect, op de nationale televisie, aandacht gevraagd voor zijn beveiliging. Hij heeft richting de autoriteiten iets gezegd als: „Als mij wat gebeurt, als er een aanslag op mij gepleegd wordt, kun je daar niet je handen van aftrekken.”

Mannen als Kok en De Vries (destijds minister van Binnenlandse Zaken, JV) zijn bewust nalatig geweest. Hoe krom is het dan te bedenken dat de moordenaar van Fortuyn nu wel wordt beveiligd?”

Smolders is ervan overtuigd dat Van der G. geen werkelijk berouw heeft over de moord. „Hij heeft wel spijt betuigd richting de nabestaanden, maar in een opgenomen en op tv uitgezonden gesprek met een neef van Fortuyn, zei Van der G. niet volmondig dat hij spijt had van zijn daad. En dat terwijl hij toen al tien jaar in zijn cel zat. Ik vrees dat hij niet veel is veranderd.”

Van der G. dient de komende jaren aan een reeks voorwaarden te voldoen. Zo moet hij zich wekelijks melden bij de reclassering, mag hij zich onder meer niet in Rotterdam vertonen, is er verplichte begeleiding door een psycholoog en mag hij geen contact leggen met de media. Smolders beschouwt de voorwaarden niet als genoegdoening en heeft er gemengde gevoelens over. „Zo’n gesprek met een psycholoog lijkt me zinvol, maar ik vind het flauwekul dat hij niet met de media mag praten. Laat hem zijn verhaal maar doen.” Zou Smolders zelf in gesprek met hem willen? „Ik heb er geen behoefte aan gewoon koffie met de man te drinken. Maar ik sta wel open voor een gesprek als hij vertelt wat er werkelijk is gebeurd. Ik kan het niet bewijzen, maar mijn gevoel zegt dat hij niet alleen handelde.”


Volkert kan vrezen voor extreem rechts

Volkert van der G. krijgt beveiliging. Van wie heeft hij gevaar te duchten? Niet uitgesloten is dat extreem rechts het heeft voorzien op Van der G. Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) meldde in oktober dat de politie in Oost-Nederland „concrete en zeer recente aanwijzing” heeft „dat er in rechts-extremistische hoek initiatieven worden ontplooid” om Van der G. op te sporen. Op internet circuleert een opruiend lied met de titel ”Volkert moet dood”.

Een zegsman van Identitair Verzet, die volgens de geheime dienst AIVD voornamelijk bestaat uit mensen uit extreem rechtse hoek, zei vorig jaar tegenover NRC Handelsblad dat fortuynisten geld hebben opgehaald voor een wraakactie tegen Van der G.

De NOS meldde donderdag dat inlichtingendiensten de groep rond neonazi Wijkamp, vanwege zijn uiterlijk de Nederlandse Hitler genoemd, in de gaten houden. Wijkamp zelf zegt: „Ik heb in mijn umfeld geen signalen opgepikt dat iemand Volkert iets aan wil doen. Wij schieten geen mensen dood, hoogstens vallen er wat klappen als we politieke tegenstanders tegenkomen.” In het jongste jaarverslag meldt de AIVD dat rechts-extremisme in Nederland „een verschijnsel in de marge blijft.”


Chauffeur Fortuyn weer politiek actief (Reformatorisch Dagblad, 13-12-2004)

Weer 18 jaar voor Van der G. (Reformatorisch Dagblad, 18-07-2003)

Geen levenslang - commentaar (Reformatorisch Dagblad, 16-04-2003)

Achttien jaar cel voor Van der G. (Reformatorisch Dagblad, 15-04-2003)

Volkert uit de schaduw : “Tropenweken in gevangenis kunnen leiden tot strafvermindering in zaak-Fortuyn” (Reformatorisch Dagblad, 22-03-2003)

Volkert van der G. breekt macht met kogels (Reformatorisch Dagblad, 30-12-2002)

Volkert van der G. bekent moord (Reformatorisch Dagblad, 25-11-2002)

Harde aanval op Fortuyn geopend : PvdA-top bang dat LPF de grootste wordt; VVD inmiddels vierde partij (Reformatorisch Dagblad, 02-05-2002)

“Goedkope kritiek” krenkt Fortuyn (Reformatorisch Dagblad, 02-05-2002)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer