Buitenland

„Steeds meer ziektekiemen zijn resistent”

GENEVE. Wereldwijd worden er bacteriën aangetroffen die ongevoelig zijn geworden voor antibiotica. Soms valt zo’n ziekteverwekker met geen enkel middel meer te bestrijden.

Redactie wetenschap
30 April 2014 19:47Gewijzigd op 15 November 2020 10:24
In de Nederlandse intensieve veehouderij wordt veel antibiotica gebruikt. Resistentie is daar een bekend probleem. Beeld RD
In de Nederlandse intensieve veehouderij wordt veel antibiotica gebruikt. Resistentie is daar een bekend probleem. Beeld RD

Dat blijkt uit een inventarisatie die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hield in 129 landen. De organisatie plaatst daarbij de kanttekening dat de controle op resistente bacteriën, virussen en schimmels niet structureel is. Er ontbreekt nog te veel informatie om een compleet beeld te schetsen van de situatie en van het gevaar dat zulke ongevoelige ziektekiemen vormen voor de volksgezondheid, aldus de WHO.

Het baart ook zorgen dat farmaceuten weinig vaart zetten achter de ontwikkeling van nieuwe typen antibiotica.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer