Buitenland

Hoger vitamine D-gehalte doet kankerpatiënten langer overleven

SJANGHAI. Kankerpatiënten met hogere gehaltes aan vitamine D in hun bloed overleven langer dan patiënten met lage niveaus.

Redactie wetenschap
30 April 2014 09:02Gewijzigd op 15 November 2020 10:23
Haring bevat veel vitamine D. beeld Wikimedia
Haring bevat veel vitamine D. beeld Wikimedia

Dat blijkt uit een analyse van 25 onderzoeken waaraan ruim 17.000 kankerpatiënten deelnamen die werd uitgevoerd door het Instituut voor Voedingsonderzoek van de Chinese Academie van Wetenschappen in Sjanghai. De studie is woensdag gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Uit het onderzoek komt naar voren dat een stijging van de concentratie vitamine D met 10 nmol/liter leidt tot een toename met 4 procent van de gemiddelde overlevingsduur. Het sterkste verband werden gevonden bij patiënten met borst-, dikkedarm- en lymfklierkanker. Bij andere tumoren was de relatie minder duidelijk maar wel positief.

„Artsen moeten dus goed letten op de vitamine D-gehaltes van kankerpatiënten”, aldus onderzoeker prof. Hui Wang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer