Plannen voor zeehondenopvang A Seal in Stellendam
„Wij zijn er klaar voor. Alle noodzakelijke voorbereidingen zijn getroffen. Vergunningen zijn aangevraagd.” Stichting A Seal start dit jaar in Stellendam met de opvang van zieke en verdwaalde zeehonden uit Zuid-Hollandse en Zeeuwse wateren.
Redactie regio
Bestuurslid Jaap van der Hiele van stichting A Seal: „Het havengebied van Stellendam heeft een gunstige ligging. We kunnen hier heel snel beginnen en er zijn uitbreidingsmogelijkheden in de nabije toekomst. De goede contacten en samenwerking in het voortraject met de gemeente Goeree-Overflakkee en de visafslag waren voor ons doorslaggevend.”
Van der Hiele hoopt op korte termijn de bij het ministerie van Economische Zaken aangevraagde vergunning te ontvangen. Dan kan het voorbereidingsproces verder worden opgepakt. De visafslag United Fish Auctions (UFA) heeft voor de startfase van de zeehondenopvang al een van zijn loodsen beschikbaar gesteld.
„Daarnaast moeten we de gemeentelijke procedure doorlopen voor afgifte van een omgevingsvergunning.” Als de gewenste vergunningen worden verleend, kan de zeehondencrèche in Stellendam in augustus van start gaan.
Een opvangcentrum in het zuidwesten van het land is geen overbodige luxe, stelt Van der Hiele. Hij wijst erop dat er dit jaar al 32 levende zeehonden in de regio zijn gevonden. „Dan hebben we het over de strook van de Belgische kust tot aan de Tweede Maasvlakte. Daar komt in de toekomst het gebied tot Bloemendaal bij. Al die dieren hoeven straks niet meer urenlang op transport naar het Groningse Pieterburen. Het scheelt in reistijd en voorkomt extra stress bij de dieren. Opvang in eigen gebied betekent ook dat ze na een verzorging, van gemiddeld zestig tot negentig dagen, sneller weer in het eigen gebied kunnen worden teruggezet.”
Onafhankelijk
A Seal is een onafhankelijke stichting. Van der Hiele. „Wij zullen onze eigen broek moeten ophouden.” Noch de gemeente, noch UFA gaat de zeehondencrèche exploiteren. „Wat wij wel met elkaar kunnen doen, is samenwerken” zegt Yvette Lupgens, directieassistente bij UFA. „We bundelen onze krachten en werken aan gebiedsontwikkeling, duurzaamheid, verbreding van kennis en het stimuleren van innovatie. Als UFA hebben wij onze faciliteiten aangeboden. Een van onze twee loodsen staat op dit moment leeg en hebben we aan de stichting ter beschikking gesteld. De andere loods komt in de tweede helft van dit jaar vrij en zou voor een vervolgfase gebruikt kunnen worden.”
Wethouder Van der Vlugt van Goeree-Overflakkee noemt de opvang een „mooie toevoeging” voor dit deel van het eiland. „Het past perfect in de andere ontwikkelingen die zich hier in en rond de haven afspelen. Voor onze bewoners en zeker ook voor bezoekers van Goeree-Overflakkee wordt het een extra trekpleister. Steeds meer mensen zullen er een kijkje komen nemen. Als wethouder ben ik er trots op dat de stichting voor onze gemeente kiest. De zeehondencrèche past in het beeld dat wij nastreven om maatschappelijk verantwoord te werken en de opvang sluit aan bij onze toeristische-recreatieve aanpak.”
De wethouder ziet mogelijkheden voor een koppeling tussen de zeehondenopvang en het gemeentelijk WSW-bedrijf voor dagbesteding. Van der Hiele bevestigt dat: „Je hebt veel fases in de opvang van de dieren. Nadat ze gevangen zijn en bij ons zijn binnengekomen, zouden medewerkers van de dagbesteding ons kunnen assisteren bij de verzorging, zoals het klaarmaken van het voedsel, het onderhoud aan de bassins en dergelijke.”
Van der Lugt, Lupgens en Van der Hiele bevestigen dat het gesprek met de visserijsector zorgvuldig zal moeten worden gevoerd. De drie woordvoerders zeggen met het project te willen focussen op win-winmogelijkheden, educatie en wetenschappelijk onderzoek. „Wij staan voor een nieuwe uitdaging, waarbij met inschakeling van andere instanties de ontwikkeling van het Noordereiland in een aantrekkelijk toekomstperspectief komt te staan.”
Vrijwillig
Het meeste werk gebeurt op vrijwillige basis, vertelt Van der Hiele. „Wij beschikken nu over een ploeg van rond de vijftien vrijwilligers. Straks willen we twee fulltimewerknemers aanstellen. Het is de bedoeling dat zij het team van vrijwilligers onder hun hoede nemen. De vrijwilligers zullen gedurende zestien uur per dag in twee ploegen worden ingezet.”
De stichting heeft Lenie ’t Hart aangetrokken als onbetaald adviseur. Jaren geleden richtte zij de zeehondencrèche in Pieterburen op. Tegenover Radio 1 verklaarde ’t Hart maandag dat ze zich kan vinden in de visie voor het opvangcentrum in Stellendam. „Het zijn de echte dierenliefhebbers. Ze zijn in Stellendam van plan om gewoon goed voor de zeehonden te zorgen.” Onenigheid over het beleid was voor ’t Hart eerder dit jaar reden om op te stappen bij de opvang in Groningen. „In Pieterburen hebben ze een andere aanpak gekozen. Financieel is het niet zo simpel om een zeehondencrèche te runnen. Dan moet je keuzes maken. Die keuzes zijn niet altijd in het voordeel van de zeehonden.” Maar wat als ze in Stellendam na verloop van tijd keuzes maken die haar niet aanstaan? ’t Hart antwoordt kort en bondig. „Dan kan ik altijd zeggen: Ik ben geen adviseur meer.”
De centra zullen, ondanks het verschil in beleid, wel samenwerken. ’t Hart: „Het zijn geen concurrenten van elkaar, ze versterken elkaar. Er stranden zo veel dieren, dat is voor Pieterburen en Ecomare op Texel niet meer op te brengen.” Van der Hiele bevestigt dit: „Wij streven naar samenwerking met alle andere opvangcentra. Wij scheppen geen soloactie en zijn geen concurrent. Het welzijn van het dier is onze leidraad.”
>>aseal.nl