Kerk & religie

„China binnen generatie grootste christelijke land ter wereld”

Atheïstisch China zal, zoals het er nu uitziet, binnen afzienbare tijd het grootste christelijke land ter wereld zijn. „Dat duurt waarschijnlijk geen generatie meer”, stelt de Chinese socioloog prof. dr. Fenggang Yang.

Redactie kerk
28 April 2014 13:27Gewijzigd op 15 November 2020 10:21
Chinese christenen, lid van een huiskerkgemeente, in gebed (2010). Beeld EPA
Chinese christenen, lid van een huiskerkgemeente, in gebed (2010). Beeld EPA

„Niet veel mensen zijn voorbereid op deze dramatische verandering”, verklaarde prof. Yang, verbonden aan de Purdue Universiteit in West Lafayette (Indiana, VS), vorige week in The Telegraph. De Britse krant kopte dat het aantal christenen in communistisch China zo gestaag groeit dat het land rond 2030 wel eens meer kerkgangers dan Amerika kan tellen.

Nu al is de protestantse gemeenschap in China –die in 1949 nog maar een miljoen leden omvatte– groter dan die in landen als Brazilië en Zuid-Afrika. Volgens cijfers van het Amerikaanse onderzoekscentrum Pew woonden er in 2010 58 miljoen protestanten in China, tegenover 40 miljoen in Brazilië en 36 miljoen in Zuid-Afrika.

Prof. Yang, auteur van het in 2011 verschenen boek ”Religion in China: Survival and Revival under Communist Rule” (Religie in China: Overleving en herleving onder communistische heerschappij”), gelooft dat hun aantal in 2025 toegenomen zal zijn tot ongeveer 160 miljoen. Daarmee zou China de Verenigde Staten voorbijstreven, die in 2010 rond de 159 miljoen protestanten telden – en waar veel lokale gemeenten in verval zijn.

Vijf jaar later, voorspelt Yang, in 2030, zal de totale christelijke populatie in China –inclusief rooms-katholieken– 247 miljoen leden omvatten. „Mao dacht dat hij religie kon uitroeien”, merkt de Chinakenner in The Telegraph op. „Hij dacht ook dat hij dit voor elkaar had gekregen. Maar ironisch genoeg – dat had hij niet. Integendeel zelfs.”

Ranglijst christenvervolging

De snelle groei van het christendom baart de Chinese autoriteiten grote zorgen, stelde de Britse krant vast. De Duitse protestantse nieuwsdienst Pro wees naar aanleiding van het artikel op het feit dat China nog altijd de 37e plaats inneemt op de jaarlijkse ranglijst christenvervolging van Open Doors. Weliswaar is de situatie op heel wat plaatsen in China de laatste jaren sterk verbeterd, maar de communistische staat controleert tot op de dag van vandaag alle religieuze activiteiten. „Er zijn drie categorieën gemeenten: illegale „zwarte” kerken, die van overheidswege bestreden worden; door de staat erkende „rode” kerken, die gecontroleerd worden; en „grijze” kerken, die getolereerd worden en waartoe de meeste christenen behoren. Tot de grijze en zwarte kerken behoren vooral huiskerken, die ondanks hun naam soms wel duizend leden tellen”, aldus Pro. Met name christelijke bekeerlingen worden vaak sterk onder druk gezet – niet alleen door de staat, maar meer nog door hun familie.

Sanjiangkerk

Juist maandag meldde The Telegraph dat Chinese opruimteams begonnen zijn met het afbreken van delen van de Sanjiangkerk in Wenzhou, een stad aan de kust die wel het Jeruzalem van het Oosten wordt genoemd. De kerk is een symbool geworden van verzet tegen het beleid van de Communistische Partij ten opzichte van religie. Activisten spreken van een „barbaarse campagne” tegen het christendom in China.

De mensenrechtenorganisatie Christianity Solidarity Worldwide (CSW) berichtte maandag dat de –uitgestelde– rechtszaak tegen de Chinese voorganger Zhang Shaojie gepland staat voor 29 april. Zhang werd op 16 november 2013 gearresteerd, samen met een aantal anderen. Hij wordt beschuldigd van fraude en „het bijeenbrengen van een menigte om de openbare orde te verstoren.”

Lees ook:

Bonisa en Driestar slaan handen ineen voor China

Christenvervolging en christendom nemen in China toe

dossier


Lees meer in Digibron

„Christendom in China hoogst modern” (Reformatorisch Dagblad, 26-03-2014)

China treedt vaker op tegen christenen (Reformatorisch Dagblad, 19-02-2014)

Aangevochten bevrijding in Shangri-La – deel 3 serie Christenen in China (Reformatorisch Dagblad, 10-11-2012)

Liturgie van repressie in Peking – deel 2 serie Christenen in China (Reformatorisch Dagblad, 03-11-2012)

Bonkige types als verre broeders en zusters – deel 1 serie Christenen in China (Reformatorisch Dagblad, 27-10-2012)

“Christendom in China lange tijd verborgen” (Reformatorisch Dagblad, 03-01-2012)

Atheïstisch China ziet religie snel groeien (Reformatorisch Dagblad, 21-01-2000)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer