Economie

Herstel op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen toonden maandag herstel na de verliesbeurt van afgelopen vrijdag. Overnamenieuws en goede kwartaalcijfers uit de farmaciesector drongen de zorgen over Oekraïne naar de achtergrond. In Amsterdam verwerkten beleggers de resultaten van TNT Express en TenCate.

28 April 2014 12:14Gewijzigd op 15 November 2020 10:20

„We krabbelen weer wat op. De stijging wordt vooral gedreven door overnameberichten uit de farmaceutische hoek. Die zorgen voor wat fantasie op de beurzen. Voor de rest gebeurt er weinig schokkends en kijken we uit naar de kwartaalcijfers van zwaargewichten als Shell, die later in de week naar buiten komen”, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent hoger op 394,07 punten. De MidKap won ook 0,3 procent, tot 644,48 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen dikten 0,3 tot 0,8 procent aan.

TNT Express werkte een openingsverlies weg en behoorde met een winst van 1,4 procent tot de sterkste stijgers in de AEX. De pakketvervoerder zag de omzet in het eerste kwartaal dalen, door onder meer de dure euro en de verkoop van activiteiten in China. De sterke euro blijft volgens TNT ook verderop in 2014 een risico. Toch verwacht het bedrijf dat bij een verdere economische opleving de resultaten dit jaar verbeteren.

De producent van technisch textiel TenCate had in het eerste kwartaal eveneens last van de dure euro. Het aandeel zakte 2,8 procent en was daarmee de grootste daler in de MidKap.

In Londen maakte AstraZeneca een koerssprong van bijna 15 procent. De Amerikaanse farmaceut Pfizer bevestigde belangstelling te hebben in een overname van zijn Britse branchegenoot. Bayer won in Frankfurt 4,5 procent. Het Duitse farmacieconcern wist in het eerste kwartaal de nadelige wisselkoerseffecten ruimschoots te compenseren door sterkere medicijnenverkopen.

In Parijs ligt de handel in het aandeel Alstom nog altijd stil vanwege de overnameperikelen rond het Franse industrieconcern. De topman van het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE), Jeff Immelt, sprak maandag met de Franse president François Hollande over het overnamebod van GE op Alstom. Ook is Alstom benaderd door het Duitse Siemens om te praten over een strategische samenwerking.

De euro was 1,3870 dollar waard, tegen 1,3840 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 101,27 dollar. Brentolie steeg 0,3 procent in prijs tot 109,95 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer