Binnenland

Een op drie kramen verkoopt onhygiënisch eten

UTRECHT (ANP). Een derde van de straatverkopers die etenswaren aanboden bij de festiviteiten rond Koningsdag deed dat op onhygiënische wijze. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag laten weten. Vooral het op de juiste temperatuur bewaren van voedsel bleek bij de overtreders een probleem.

26 April 2014 18:47Gewijzigd op 15 November 2020 10:19

De NVWA voerde in totaal meer dan 350 controles uit, iets meer dan vorig jaar. De uitkomst dat ongeveer een derde zich niet hield aan de regels, is vergelijkbaar met andere jaren. In totaal heeft de NVWA 20 bekeuringen uitgedeeld. De boetes variëren van 525 tot 1050 euro. De anderen kregen een waarschuwing.

De NVWA constateerde onder meer dat sommige verkopers rauw vlees niet koud genoeg bewaarden. Aan de andere kant waren warmhoudbakken af en toe niet warm genoeg om bijvoorbeeld saté op de juiste temperatuur te houden. De controles werden zowel bij particuliere verkopers als bij professionele horecabedrijven uitgevoerd.

De autoriteit controleert de standhouders die eten verkopen bij vrijwel alle grote evenementen. Waar nodig deelt de NVWA boetes uit. Bovendien zien inspecteurs van de instantie erop toe dat onhygiënisch voedsel niet alsnog wordt verkocht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer