Binnenland

Noodverordening in Amsterdam

Tijdens het koninklijk huwelijk in Amsterdam geldt een noodverordening voor een deel van de binnenstad. Dit maakte burgemeester J. Cohen dinsdag bekend tijdens de commissievergadering algemene zaken. De verordening geldt in principe vanaf morgen 12.00 uur tot en met zondag middernacht.

ANP
30 January 2002 11:10Gewijzigd op 13 November 2020 23:23

Cohen zal de noodverordening mogelijk eerder intrekken, of als het nodig is verlengen. De verordening geeft onder meer aan dat niemand in de eerste veiligheidsring rond het Paleis op de Dam, de Nieuwe Kerk en de Beurs van Berlage mag komen. Alleen genodigden, bewoners in het bezit van speciale papieren en mensen die voor hun werk in het gebied moeten zijn worden in de eerste ring toegelaten.

Eenzelfde regime geldt voor het gebied rond de ArenA en het Concertgebouw als daar de festiviteiten voor het huwelijk plaatshebben.

Op gebouwen rondom de huwelijkslocaties en langs de route van de gouden koets mag niemand op de daken. De politie zal wel toezicht houden vanaf daken, maar politiecommissaris J. van Riessen ontkende dat daar scherpschutters klaar zitten. Ze zijn echter wel paraat.

Bewoners in de veiligheidsgebieden mogen geen voorwerpen aannemen die een gevaar voor de veiligheid kunnen opleveren. De politie kan hierop controleren en ook ’bomcontroleurs’ zijn bevoegd het hele gebied uit te kammen. In de veiligheidsgebieden mag verder niet worden gefietst en er mag niet op straatmeubilair worden geklommen. Op sommige plaatsen geldt een vaar- en afmeerverbod.

Cohen zei tijdens de vergadering niet van plan te zijn bestuurlijke ophouding toe te passen, hoewel hij het ook niet uitsloot. Het middel werd ingevoerd voor EK2000 om relschoppers uit voorzorg twaalf uur te kunnen opsluiten. Het is nadien in Amsterdam uit de algemene plaatselijke verordening gehaald.

Cohen legde zich destijds bij dit besluit neer. De burgemeester liet toen al weten dat hij herinvoering van de bestuurlijke ophouding aan de gemeenteraad zou voorleggen als bij grote evenementen signalen opduiken die dit rechtvaardigen.

Signalen dat de kosten de pan uitrijzen, zijn er niet volgens de burgemeester. Wel lopen de kosten voor de veiligheidsmaatregelen op, omdat deze na de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten zijn aangescherpt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer