Buitenland

Conflict Oekraïne verder op scherp na dood vijf separatisten

KIEV. De dood van vijf pro-Russische separatisten heeft het conflict in het oosten van Oekraïne donderdag verder op scherp gezet. Het Oekraïense leger doodde de vijf toen het controleposten in de buurt van de stad Slovjansk innam. Rusland reageerde woedend en waarschuwde Kiev indringend.

ANP
24 April 2014 11:44Gewijzigd op 15 November 2020 10:16
Pro-Russische activisten in Slavjansk bij een barricade waarop foto's van vier omgekomen kameraden zijn gelegd. De vier kwamen om bij een vuurgevecht met het Oekraïense leger. beeld AFP
Pro-Russische activisten in Slavjansk bij een barricade waarop foto's van vier omgekomen kameraden zijn gelegd. De vier kwamen om bij een vuurgevecht met het Oekraïense leger. beeld AFP

„Als het waar is dat het regime in Kiev het leger tegen burgers inzet, is dat een zeer ernstige misdaad tegen het eigen volk”, zei president Vladimir Poetin. Hij dreigde met consequenties voor „de mensen die zulke beslissingen nemen en de relatie tussen onze landen”.

Het nieuws over de dodelijke aanval op de controleposten kwam van de Oekraïense autoriteiten zelf. Zij noemden de vijf doden „terroristen”.

Rusland is intussen militaire oefeningen begonnen in het grensgebied als „antwoord op de Oekraïense escalatie”. Minister van Defensie Sergej Sjojgoe verwees ook naar geplande NAVO-oefeningen in Polen en de Baltische staten. Aan die acties in de Oostzee doet onder meer een Nederlandse mijnenveger mee. Indien nodig is Nederland bereid om F-16’s en een marinefregat naar Oost-Europa te sturen.

Oekraïne, Rusland, de EU en de VS hebben vorige week afgesproken dat alle milities in het land de wapens moeten inleveren. Die zijn dat vooralsnog echter niet van plan. In het oosten houden pro-Russiche milities op diverse plaatsen overheidsgebouwen bezet.

Een pro-Russische groepering gijzelt ook al dagen een aantal lokale bestuurders en journalisten, onder wie een Amerikaan van de website Vice News. Ze dienen als ‘wisselgeld’ voor eventuele onderhandelingen. „Weerzinwekkend en onwettig”, noemde Amnesty International dat donderdag.

De tijdelijke regering in Kiev worstelt met de vraag hoe het de pro-Russische milities kan ontwapenen zonder dat de situatie verder uit de hand loopt. Rusland hamert er juist op dat de zogeheten Rechtse Sector moet worden aangepakt. Die nationalistische groep heeft volgens Moskou vrij spel en zou Russischsprekenden intimideren.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov verwijst ook nog altijd naar het akkoord van 21 februari. De deal die de pro-Europese oppositie en de toenmalige regering destijds tekenden, hield in dat er een regering van nationale eenheid zou komen. Dat gebeurde niet: het parlement zette een dag later president Viktor Janoekovitsj af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer