Macht van Europa holt democratie uit
Nederlanders moeten hun toekomst niet langer klakkeloos laten bepalen door Europa, stellen Arjan van Dixhoorn, Pepijn van Houwelingen, Pieter Mink en Beata Supheert.
Bijna drie maanden geleden is het burgerinitiatief van het Burgerforum-EU door de Tweede Kamer behandeld. Dit initiatief, ondersteund door meer dan 65.000 stemgerechtigde Nederlanders, roept de regering ertoe op een referendum uit te schrijven bij een volgende bevoegdheidsoverdracht aan de EU.
Het resultaat van het debat was zeer teleurstellend, zij het niet onverwacht. Alle moties voor een referendum werden namelijk door de meerderheid afgewezen. Ondergetekenden willen en kunnen het daarbij niet laten zitten. In aansluiting bij eeuwenoude tradities van burgerlijk verzet willen wij alle Nederlanders ertoe oproepen zich aan te sluiten bij onze poging om het Nederlandse volk een definitieve stem te geven in de Europese besluitvorming over zijn lot.
Nederlanders worden door hun eigen politici klaarblijkelijk niet geacht mee te beslissen over de fundamentele keuzes waarvoor ons land in Europa en de wereld staat. De vraag is over welke middelen we nu nog kunnen beschikken om een beslissende stem af te dwingen bij de overdracht van bevoegdheden aan de EU.
Gezien de manier waarop onze volksvertegenwoordigers omgaan met ons fundamentele recht is de tijd gekomen dat de Nederlanders zelf de beslissingsmacht over hun rol in de EU opeisen. Het belang daarvan is groot, omdat er sprake is van een nooit door ons goedgekeurde uitholling van onze soevereiniteit door geleidelijke afdracht van bevoegdheden aan en toenemende coördinatie in Brussel.
Kaste
Als gevolg van die groeiende beslissings- en coördinatiemacht van de EU is er een beleidsniveau ontstaan waarop de Europese bevolking geen rechtstreekse invloed meer kan uitoefenen. Grote delen van het beleid worden niet door verkiezingen of referenda gestuurd, maar door de agendering van onze politici zelf en van onverkozen bestuurders, ambtenaren en lobbyisten.
In toenemende mate vormt zich zo een nieuwe politieke kaste die de toekomst van Europa zelf wil vormgeven in besloten vergaderruimtes, zonder dat de fundamentele keuzes aan de burgers van Europa worden voorgelegd. Zij en hun volksvertegenwoordigers worden daardoor voortdurend voor voldongen feiten geplaatst. Daardoor zijn wij, het volk, het initiatief en de zelfbeschikking over onze toekomst kwijtgeraakt.
Het gaat hier over veel meer dan over het simpelweg voortbestaan van onze nationale zelfstandigheid. Het Burgercomité-EU verwijt onze volksvertegenwoordigers en onze politieke partijen dat ze eraan meewerken dat de Nederlanders van hun politieke eerstgeboorterecht worden beroofd. En dat nog geen honderd jaar nadat alle volwassen burgers die rechten hadden verworven en nog geen zeventig jaar nadat ze die in 1945 opnieuw hadden teruggekregen.
De overdracht van bevoegdheden, macht en coördinatie aan een supranationaal niveau maakt van ons onderdanen, in plaats van burgers. Dat is de fundamentele reden dat het Burgercomité-EU het er niet bij wil en kan laten zitten. We willen vanaf nu alle legale middelen gebruiken om Nederlanders en hun politici wakker te schudden en ervan te doordringen dat de toekomst van onze democratie, van onze politieke rechten, werkelijk op het spel staat. Iets wat decennialang wellicht ondenkbaar leek is werkelijkheid aan het worden. Maar onvermijdelijk is het niet; we kunnen en zullen nog wat doen!
Beslissingsmacht
We stellen ons daarbij om te beginnen het volgende voor. In het debat van drie maanden geleden over het burgerinitiatief van het Burgerforum-EU verdedigde de minister van Buitenlandse Zaken de afwijzing door het kabinet-Rutte II van het verzoek door te verwijzen naar de destijds in behandeling zijnde Wet raadgevend referendum. Daar zou in de toekomst een beroep op gedaan kunnen worden. Welnu: deze wet is dinsdag 15 april door de Eerste Kamer aangenomen. Hij stelt Nederlanders vanaf eind dit jaar in staat om een wet die door het parlement is aangenomen ter beoordeling aan de bevolking voor te leggen.
Om van deze nieuwe mogelijkheid gebruik te maken hebben wij vorige week het Burgercomité-EU opgericht. Dit burgercomité wil de Nederlandse bevolking gaan mobiliseren. Als er weer een wet door het parlement is aangenomen die neerkomt op nieuwe machtsuitbreiding van de EU, willen we daarover een referendum afdwingen. Op die manier hopen we de beslissingsmacht terug te krijgen, die ons door onze volksvertegenwoordigers wordt ontzegd.
Makkelijk zal dit zeker niet zijn. Om een referendum af te dwingen zullen we namelijk binnen zes weken maar liefst 300.000 (papieren!) handtekeningen moeten verzamelen. We zijn er echter vast van overtuigd dat dit moet lukken met de steun van alle Nederlanders die onze democratie hoogachten. Dit land is van niemand anders dan van de Nederlanders zelf.
De auteurs zijn oprichters van het Burgercomité-EU.