Jemima gaat samenwerken met Bartiméus
CAPELLE A/D IJSSEL. De stichting Jemima gaat samenwerken met de stichting Bartiméus op het gebied van de omgang met kinderen en jongvolwassenen met een visuele en/of auditieve beperking.
Woensdag is in Doorn de samenwerkingsovereenkomst officieel ondertekend, zo maakte K. Bel, voorzitter van de raad van toezicht van Jemima, bekend.
Het christelijk opvanghuis Jemima in Beit Jala, op de Westelijke Jordaanoever, biedt onderdak aan (zwaar) gehandicapte kinderen en jongvolwassenen, overwegend uit Palestijnse moslimgezinnen. Daarbij werkt de stichting Jemima samen met deskundigen uit het buitenland – waaronder nu ook Bartiméus, de Nederlandse instelling die zich richt op zorg aan blinden en slechtzienden.
Bartiméus biedt sinds 1980 specifieke ondersteuning aan „congenitaal doofblinde mensen.” In het expertisecentrum doofblindheid worden kennis en ervaring gebundeld en vastgelegd. Ook is er sprake van wetenschappelijk onderzoek, in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen.
Voor Jemima gaat Bartiméus zich inzetten „om begeleiders, docenten en familie zo goed mogelijk te trainen bij het ondersteunen van cliënten met een visuele en/of auditieve beperking. Na een intensieve trainingsperiode van een week in juli worden de lokale betrokkenen op een afstand blijvend ondersteund door medewerkers van Bartiméus. Voor elke cliënt met een visuele en/of auditieve beperking wordt een apart communicatieprofiel opgesteld. Zo wordt de professionele zorg voor een langere tijd geborgd.”
Zie ook de website van Jemima.